Wat is boezemfibrilleren?

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren betekent letterlijk ‘trillen van de hartboezem’ en ontstaat in de twee boezems van het hart. Het is de meest voorkomende hartritmestoornis. Op dit moment heeft in Nederland 15% van de mensen, ouder dan 65 jaar, boezemfibrilleren. Er wordt verwacht dat het aantal patiënten met boezemfibrilleren in de komende eeuw explosief zal toenemen door onder andere vergrijzing van de bevolking.

Het ontstaan van boezemfibrilleren

Het hart is een holle spier die bestaat uit twee helften. Deze helften zijn gescheiden door een tussenschot van hartspierweefsel. Elke harthelft bestaat uit een kamer en een boezem. Bekijk hieronder onze video over wat boezemfibrilleren is, of lees verder.

Het hartritme bij een gezond hart

Het normale hartritme ontstaat in de sinusknoop. De sinusknoop bevindt zich in de wand van de rechterboezem, op de overgang naar de bovenste holle ader. Verder bestaat de sinusknoop uit een groep gespecialiseerde cellen die spontaan elektrische prikkels aan de hartspier afgeven. Het samentrekken van de hartkamers wordt gevoeld als een hartslag.

Een normaal sinusritme heeft een frequentie tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Het hartritme tijdens boezemfibrilleren

Tijdens boezemfibrilleren worden de boezems geactiveerd door vele, smalle elektrische golven die dwars door elkaar heen lopen. Deze golven botsen tegen elkaar, draaien om elkaar heen en doven weer uit. De boezems worden met hoge frequenties geactiveerd.

Tijdens boezemfibrilleren kunnen er wel meer dan 300 slagen per minuut zijn!

Het belangrijkste kenmerk van boezemfibrilleren is dat de elektrische golven continu een ander pad nemen. Hierdoor worden de boezems bij elke hartslag anders geactiveerd.

Door het chaotische patroon, wordt de atrioventriculaire knoop alleen geactiveerd door elektrische golven die ‘toevallig’ deze knop bereiken. De tijd tussen opeenvolgende golven die de atrioventriculaire knoop activeren is onregelmatig, waardoor de hartkamers onregelmatig samentrekken. Dit kan heel snel zijn, maar soms ook heel langzaam.

Gelukkig beschermt de atrioventriculaire knoop de kamers tegen hoge hartfrequenties. Dit komt doordat niet alle elektrische impulsen aan de hartkamers worden doorgegeven. Het onregelmatige kamerritme kan aanleiding geven tot hartkloppingen.

Help ons mee en doneer!

De precieze ontstaanswijze van boezemfibrilleren is tot op heden onbekend, waardoor de behandeling van atriumfibrilleren moeizaam kan zijn. Doneer en steun ons onderzoek hiernaar.

Bekijk andere boezemfibrilleren gerelateerde pagina’s:

Boezemfibrilleren symptomen

Oorzaak boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren diagnose

Boezemfibrilleren behandeling

Deel AFIP met je vrienden