Boezemfibrilleren symptomen

Boezemfibrilleren symptomen

Op de informatiepagina ‘wat is boezemfibrilleren?‘, wordt aangegeven dat er een toename verwacht wordt in het aantal mensen met boezemfibrilleren. Hoe is deze hartritmestoornis te herkennen? Lees op deze pagina alles over de symptomen die kunnen voorkomen bij boezemfibrilleren.

zoeken-naar-boezemfibrilleren-symptomen

De volgende boezemfibrilleren symptomen komen voor:

  • Pijn op de borst
  • Hartfalen
  • Duizeligheid
  • Neiging tot flauwvallen
  • Kortademigheid
  • Sneller vermoeid
  • Beroerte

Pijn op de borst

Veel mensen met boezemfibrilleren ervaren hartkloppingen die onregelmatig en meestal snel zijn. Door de hoge hartfrequenties kan er een zuurstoftekort van de hartspier ontstaan, waardoor de patiënt pijn op de borst krijgt.

Het ontstaan van hartfalen

Als de hartslag heel traag is, doordat de atrio-ventriculaire knoop minder snel geleidt (bijvoorbeeld bij oudere patiënten), wordt de hartslag heel traag. Dit kan aanleiding geven tot duizeligheid en neiging tot flauwvallen.

Indien het hart langdurig op hoge frequenties wordt geactiveerd raken de hartspiercellen beschadigd waardoor de pompfunctie van het hart achteruit gaat. Hierdoor kan hartfalen ontstaan.

Patiënten worden kortademig, doordat vocht zich ophoopt in de longen en raken sneller vermoeid, omdat er minder bloed in de spieren wordt rondgepompt.

Een beroerte als symptoom van atriumfibrilleren

Bij boezemfibrilleren trekken de boezems niet meer als één geheel samen. Hierdoor stroomt het bloed niet meer goed door en ontstaan er bloedstolsels. Indien deze bloedstolsels door het hart uitgepompt worden, verstoppen zij meestal de bloedvaten die naar de hersenen lopen. Hierdoor ontstaat een beroerte. Helaas is bij sommige mensen een beroerte het eerste symptoom van boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren kan echter ook geheel zonder klachten aanwezig zijn (‘asymptomatisch’) en wordt dan bij bijvoorbeeld een bedrijfskeuring ontdekt.

Help ons mee en doneer!

De precieze ontstaanswijze van boezemfibrilleren is tot op heden onbekend, waardoor de behandeling hiervan moeizaam kan zijn. Doneer en steun ons onderzoek hiernaar.

Bekijk andere boezemfibrilleren gerelateerde pagina’s:

Wat is boezemfibrilleren?

Oorzaak boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren diagnose

Boezemfibrilleren behandeling

Deel AFIP met je vrienden