Boezemfibrilleren en coronavirus

Boezemfibrilleren en coronavirus

Momenteel heeft iedereen te maken met het coronavirus-2019, oftewel COVID-19. Dit brengt veel onzekerheden met zich mee. Oók voor mensen met boezemfibrilleren of risicofactoren voor boezemfibrilleren. Wat moet je weten? En waar kan je op letten? Wij houden je up to date.

Dit is er tot nu toe bekend:

Artikelen over hartklachten en COVID-19

Stichting AFIP gaat voor jou op onderzoek uit en duikt de literatuur in om recente updates te geven op het gebied van COVID-19 en hartziekten.

Mensen met boezemfibrilleren risicofactoren blijken kwetsbaar na besmetting coronavirus 2019

Medicatie hoge bloeddruk veroorzaakt waarschijnlijk geen verergering luchtwegklachten

hoge bloeddruk geeft verergering op luchtwegklachten in covid-19

Hoge bloeddruk, suikerziekte en vernauwingen in de kransslagaderen extra kwetsbaar na besmetting

Mensen met risicofactoren voor boezemfibrilleren lopen niet meer risico om het COVID-19 virus op te lopen. Wèl is deze groep met hoge bloeddruk, suikerziekte en vernauwingen in de kransslagaderen extra kwetsbaar na het oplopen van de virus.

Het coronavirus infiltreert met name longen, hart, nieren, bloedvaten en darm

Het coronavirus COVID-19 infiltreert het lichaam door te binden aan het ACE2 eiwit. Het ACE2 eiwit zit vooral in het celmembraan van de longen, hart, nieren, bloedvaten en de darm. Hierdoor zijn deze organen extra kwetsbaar na infectie met COVID-19, waarna de organen beschadigt raken.

Hoge bloeddruk middelen hebben waarschijnlijk geen invloed op ernst van SARS-CoV-2 ziekteproces

Hoge bloeddruk middelen zoals ACE-remmers en angiotensine-receptor remmers (ARB) zorgen mogelijk voor meer ACE2. Dit zou kunnen betekenen dat meer COVID-19 de cellen kunnen infiltreren en beschadigen. Dit is ongunstig. Maar meer ACE2 zorgt ook voor gezondere cellen, dus zouden organen juist beter beschermd kunnen zijn tijdens een COVID-19 infectie. Belangrijk is dat er snel meer duidelijkheid komt over de rol van deze hoge bloeddruk middelen in het SARS-CoV-2 ziekteproces.

 

Heb jij het coronavirus opgelopen en hartklachten?

Heb jij risicofactoren voor boezemfibrilleren en het coronavirus opgelopen? Deel je ervaringen met ons.

Deel AFIP met je vrienden