Update van glutamine boezemfibrilleren studie

glutamine-studie-boezemfibrilleren

Sinds afgelopen mei is het AFIP team gestart met de Glutaminimize AF studie (‘Glutamine Suppletion Minimizes the Atrial Fibrillation Burden’). Wij delen graag een update met jullie over de voortgang van de studie.

Achtergrond van de glutamine studie

In deze studie meten wij het effect van L-glutamine inname op het verhogen van de Heat Shock Proteins (HSP’s) in het bloed. Uit recent dieronderzoek is namelijk gebleken dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ (de HSP’s) in hartcellen stimuleren, beschermend kunnen zijn tegen boezemfibrilleren. Een geneesmiddel dat de HSP aanmaak stimuleert in het hart, is L-glutamine. Hierom nemen patiënten met boezemfibrilleren, die meedoen aan onze studie, dagelijks een dosis van 20 gram L-glutamine (10 gram ’s ochtends en 10 gram ’s avonds) in.

Inclusie patiënten is voltooid

Het doel is om 22 patiënten te includeren in de studie. De allereerste patiënt is begin mei 2018 met de studie gestart en inmiddels is de studie vol, want de 22e patiënt is begin september begonnen met het glutamine traject! We zijn erg blij met de bereidwilligheid en enthousiasme van de deelnemende patiënten. Voor deze kleine ‘pilot’ studie hebben we ervoor gekozen patiënten te vragen die (nog) geen ablatie hebben ondergaan. Zowel patiënten die bekend zijn met langdurige of doorlopende episodes van boezemfibrilleren als patiënten met korte, vanzelf overgaande, episodes van boezemfibrilleren doen mee aan de studie.

Ervaringen met glutamine

Elke patiënt is anders en dat merken we ook bij de ervaringen met de L-glutamine. De ene patiënt is enorm enthousiast en voelt zich veel energieker met een stabieler hartritme, waar de andere patiënt met name een vol gevoel en verminderde eetlust ervaart. Ook zijn er patiënten die er tot op heden ‘weinig van merken’.

TIP bij zwaar gevoel op de maag:

Een nuttige tip van een patiënt tegen een ‘zwaar gevoel op de maag’ is om de glutamine met iets anders dan water aan te mengen (bijv. jus d’orange) en tijdens maaltijden  in te nemen.

Wanneer zijn uitkomsten te verwachten?

De belangrijkste uitkomstmaat van dit onderzoek is het effect van de L-glutamine op de hoeveelheid HSP’s in het bloed van de patiënten. Aan het begin, na drie maanden en na zes maanden van L-glutamine inname, nemen we steeds een buisje bloed af. Zodra de laatste patiënt de studie heeft afgerond zullen we in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, met HSP analyses beginnen. Hierbij hopen we halverwege 2019 de resultaten met jullie te kunnen delen!

Het AFIP team dankt alle patiënten die meedoen aan de studie. De Glutaminimize AF studie wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting Coolsingel.

Update: resultaten hebben wat vertraging!

De eerste resultaten van de glutamine studie zijn binnen, maar er is besloten om extra analyses uit te voeren. Hierom hopen wij eind 2019 de resultaten te kunnen delen.

Steun nu onze onderzoeken

Samen met jouw hulp kunnen wij innovatieve onderzoeken uitvoeren om boezemfibrilleren te herkennen en oplossingen te vinden om deze hartritmestoornis te genezen.

Dit onderzoek wordt mede gesteund door:

logo coolsingel

Deel AFIP met je vrienden

Reacties 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *