Prof. Dr. Bianca Brundel bezoekt Cleveland Clinic

Cleveland-Clinic-onderzoeksinstituut

Prof. Dr. Bianca Brundel was uitgenodigd om in de Cleveland Clinic bij de afdeling moleculaire cardiologie van Prof. Dr. David van Wagoner een praatje te komen geven over haar onderzoeksresultaten rondom een nieuwe behandeling voor boezemfibrilleren. Het hartcentrum van de Cleveland Clinic is verkozen als het beste hartcentrum van de VS.

Verbetering van boezemfibrilleren behandelingen

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in de Westerse landen. Alleen al in Nederland krijgen ieder jaar 45.000 mensen de diagnose boezemfibrilleren. De behandeling van boezemfibrilleren kan beter, daarom voert de onderzoeksgroep van Prof. B. Brundel en Dr. N. de Groot studies uit om deze hartritmestoornis beter te begrijpen en nieuwe therapieën te ontwikkelen die mogelijk kunnen helpen om boezemfibrilleren te voorkomen en genezen.

“De gevonden therapie kan verstoring in eiwit balans en daarmee mogelijk boezemfibrilleren voorkomen.”

 

Bianca-Brundel-bij-Cleveland-Clinic

Bestaande middelen bieden hoop voor de toekomst

Een belangrijk uitgangspunt van het onderzoek van Prof. Brundel is dat tijdens boezemfibrilleren de eiwit balans in de boezemhartcel ontregelt raakt. Hierdoor gaat de functie van de boezemhartcel achteruit en kan boezemfibrilleren makkelijker kan ontstaan en voortbestaan. De onderzoeksgroep van Brundel heeft, naast middelen, ook drie belangrijke aangrijpingspunten met succes getest. De gevonden therapie kan verstoring in eiwit balans en daarmee mogelijk boezemfibrilleren voorkomen. Deze middelen, waaronder heat shock proteïne inductie via L-glutamine, wil het AFIP team graag testen in Nederland. Daarnaast wil het AFIP team samen met de onderzoeksgroep van Dr. David van Wagoner en Dr. Mina Chung in de Cleveland Clinic, deze middelen testen in hun boezemfibrilleer patiënten.

Samenwerking met de Cleveland Clinic

Het AFIP team zal samen met het Cleveland Clinic team een Amerikaanse subsidie aanvraag schrijven om een klinische studie in de VS en NL op te zetten. Wil je op de hoogte blijven? Volg de sociale media kanalen van AFIP of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *