Glutamine

atriumfibrilleren-samples

Glutamine Suppletie vermindert boezemfibrilleren (trial)

Boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren, is de meest voorkomende, leeftijdsgebonden progressieve hartritmestoornis die ernstige complicaties zoals een beroerte of hartfalen kan veroorzaken. Elk jaar komen er in Nederland 45.000 nieuwe patiënten bij. Van alle patiënten die een open hartoperatie ondergaan ontwikkelt 30% boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren verandert in de loop van de tijd van kortdurend, aanvalsgewijs naar een hartritmestoornis die niet meer vanzelf stopt. Dit komt omdat boezemfibrilleren elektrische en structurele veranderingen (‘elektropathologie’) in de boezems opwekt.

Boezemfibrilleren behandeling

Er zijn diverse therapieën voor boezemfibrilleren ontwikkeld. Echter zijn deze niet gericht op de ‘genezing’ van atriumfibrilleren.

Recent onderzoek van onze groep heeft laten zien dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ in hartcellen stimuleren, genaamd Heat Shock Proteins (HSPs), in diermodellen beschermen tegen boezemfibrilleren. Een geneesmiddel dat de aanmaak van HSPs stimuleert in het hart, is L-glutamine.

Onderzoek heeft aangetoond dat toediening van L-glutamines aan patiënten op een intensive care leidt tot onder andere:

  • minder ontstekingen
  • een hogere overlevingskans
  • het tegengaan van hartschade door ischemie
  • het tegengaan van reperfusie schade

Boezemfibrilleren en glutamine

Glutamines zijn niet toxisch en in Nederland geregistreerd als geneesmiddel. Echter niet voor de behandeling van boezemfibrilleren.

In deze aanvraag willen wij aantonen dat toediening van L-glutamine:

  1. HSP waardes in hartspierweefsel verhoogt
  2. de incidentie van ‘nieuw’ AF na een open hart operatie verlaagt
  3. boezemfibrilleren recidieven na elektrische cardioversie, ablatie therapie of huidige, medicamenteuze, ‘ritme-controle’ therapie vermindert.

Tevens willen wij de leeftijd- en geslachtsafhankelijke effecten van L-glutamine suppletie op elektropathologie onderzoeken door kwantificatie van:

  • structurele remodelering (bepalen correlatie biomarkers in boezemweefsel en bloed)
  • elektrische remodelering (meten mate van aritmogene signalen door middel van epicardiale, hoge resolutie mapping)
  • meten van aantal en duur AF episodes (AF burden).

Positieve uitkomsten van deze eerste therapeutische studie, gericht op het herstel van de boezemhartspiercel en daardoor vermindering van de boezemfibrilleren burden, zullen een doorbraak zijn in de behandeling van patiënten met boezemfibrilleren.

Help ons mee en doneer!

Huidige boezemfibrilleren behandelingen zijn niet altijd effectief. Met jouw hulp kunnen wij nieuwe geneesmiddelstudies uitvoeren om boezemfibrilleren tegen te gaan. Doneer vandaag nog.

Deel AFIP met je vrienden