Verhogen van Heat Shock Proteïnen beschermt tegen structurele veranderingen in het boezemhartcellen-model voor atriumfibrilleren

Onderzoek-hartritmestoornis-verhogen-van-heat-shock-proteïnten

Atriumfibrilleren geeft stress aan de boezemhartcellen waardoor de cellen structurele veranderingen ondergaan. Een voorbeeld van schade is de verhoogde afbraak van contractiele eiwitten, die juist nodig zijn voor het samentrekken van de boezemhartcellen. Omdat Heat Shock Proteïnen (HSP’s) de cel kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stress, hebben we verschillende HSP’s verhoogd in het boezemhartcellen-model voor atriumfibrilleren om te testen of deze kunnen beschermen tegen structurele veranderingen. We vonden dat met name het verhogen van HSP27 bescherming biedt tegen het ontstaan van structurele veranderingen. Dezelfde beschermden effecten hebben we waargenomen met het HSP-inducerende geneesmiddel geranylgeranylaceton (GGA). Verder hebben we de HSP waarden in boezemhartoren van patiënten bepaald. Patiënten met (langdurig) persistent atriumfibrilleren hebben minder HSP27 en meer structurele veranderingen.

Conclusie: Verhogen van HSP27 beschermt tegen structurele veranderingen in het boezemhartcellen-model voor atriumfibrilleren. Verder hebben patiënten met (langdurig) atriumfibrilleren lagere waarden van HSP27 in boezemhartweefsel, wat samengaat met meer structurele veranderingen. Deze resultaten suggereren dat verhogen van HSP mogelijk als therapie kan dienen in patiënten met atriumfibrilleren. Uit: Journal of Molecular and Cellular Cardiology 2006.

Deel AFIP met je vrienden