Aanval boezemfibrilleren: hoe lang wacht jij tot elektro-cardioversie?
Mathijs van Schie over verbinden wereld arts en technoloog om boezemfibrilleren op te lossen
Drs. Mathijs van Schie is technisch geneeskundige bij de afdeling cardiologie van het Erasmus Medisch Centrum en als onderzoeker werkzaam in de groep van Prof. Natasja de Groot en het ‘Medical Delta Cardiac Arrhythmia Lab’.
Onderzoeker Stan van Wijk over het belang van het juiste hartritme
Sinds 1 november is Stan van Wijk begonnen als promovendus binnen het AFIP team. Stan werkt in de onderzoeksgroep van Prof. Bianca Brundel en hij zal zich bezig houden met erfelijk boezemfibrilleren. Dit is een belangrijk onderwerp, want erfelijk boezemfibrilleren komt regelmatig voor. Toch is hier nog niet veel onderzoek naar gedaan.
Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen met atriumfibrilleren?
Atriumfibrilleren komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Maar er zijn verschillen. Ten eerste is de prevalentie (het aantal patiënten met atriumfibrilleren op een bepaald tijdstip gemeten) van atriumfibrilleren hoger in mannen. Ook symptomen tijdens atriumfibrilleren worden verschillend ervaren: vrouwen ervaren over het algemeen vaker symptomen, andere symptomen en hebben ook meer last van de symptomen ten opzichte van mannen. De kwaliteit van leven wordt hierdoor ook sterker beïnvloed.