Het HALT & REVERSE Project

Het HALT & REVERSE project is opgezet om te testen of Hsf1 activatoren schade aan boezemhartcellen verlagen. Binnen dit project werken we aan een nieuwe benadering om atriumfibrilleren te stoppen en om te keren.

 

Atriumfibrilleren (AF) is een progressieve hartritmestoornis, waarvan het exacte mechanisme nog onbekend is. Heat Shock Proteïnen (HSP) spelen een belangrijke rol in het eiwit controle systeem van cellen en dus ook boezemhartcellen. HSP’s kunnen beschermen tegen AF progressie door het verminderen van de elektropathologie (=elektrische en structurele veranderingen), die ontstaan als reactie op AF. Het HALT & REVERSE project onderzoekt de correlatie tussen elektropathologie, HSP’s en ontwikkeling of terugkeer van AF na pulmonaal venen isolatie (PVI), elektrische cardioversie of openhart operaties in mannen maar ook in vrouwen.

Bij alle patiënten (man-vrouw verhouding 1:1) nemen we bloed af voorafgaande aan de interventie ter bepaling van de HSP’s waarden. Elektropathologie gaan we onderzoeken door middel van endo- of epicardiale mapping. Alle patiënten zullen we 1 tot 5 jaar na de interventie vervolgen, om de ontwikkeling of terugkeer van AF te detecteren.

Als in mensen aangetoond is dat er een correlatie bestaat tussen het HSP waarden en de mate van elektropathologie en AF, biedt dit een potentiëel nieuw diagnostisch middel voor vroege herkenning van klinisch AF, mn ook bij vrouwen. Uit: Journal of Translational Medicin 2015

Deel AFIP met je vrienden