Dr. Ragab’s onderzoek in patiënten met erfelijke hartritmestoornissen

Ahmed-Ragab-in-wenen-over-boezemfibrilleren

Dokter Ahmed Ragab, een Egyptische arts die sinds twee jaar deel uitmaakt van het Atrial Fibrillation Innovation Platform’s onderzoeksteam, presenteerde afgelopen zondag 18 juni zijn onderzoek naar de ontwikkeling van boezem- en kamerritmestoornissen in patiënten met erfelijke hartritmestoornissen op het Europese Hartritmecongres in Wenen.

Erfelijke hartritmestoornissen: ook een verhoogde kans op boezemritmestoornissen

Bij erfelijke hartritmestoornis (waaronder het Brugada syndroom) is er een verhoogde kans op plotse hartdood op jonge leeftijd door hartritmestoornissen vanuit de hartkamers. Echter, het onderzoek van dokter Ragab laat zien dat hartritmestoornissen vanuit de boezems van het hart ook vaak voorkomen. In een groep van 393 patiënten (57% mannen) met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar, ontwikkelt 12% ritmestoornissen vanuit de hartboezems, waaronder atriumfibrilleren. Ook in patiënten met erfelijke hartritmestoornissen is atriumfibrilleren een progressieve ziekte: de tijd tussen de opeenvolgende episodes atriumfibrilleren wordt steeds korter. Kortom, dit onderzoek laat zien dat atriumfibrilleren niet alleen een ouderdoms aandoening is, maar voorkomt in een hele diverse populatie van patiënten met hart- en vaatziekten. Hier is nog te weinig aandacht voor. Zo heeft bijvoorbeeld Manuela boezemfibrilleren, maar is dit een lange tijd niet erkent.

Ben jij jong en heb je boezemfibrilleren?

Kan jij je vinden in de onderzoeksresultaten en heb jij ook vanaf een jonge leeftijd last van boezemfibrilleren? Deel je ervaringen in het forum. Zo blijven wij en anderen hiervan op de hoogte. Door informatie te delen kunnen wij samen stappen zetten naar een wereld zonder boezemfibrilleren.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *