Klachten na ablatie? Dit is de verklaring!

atriumfibrilleren-na-ablatie

Het komt bij meerdere patiënten met atriumfibrilleren voor dat klachten na ablatie terugkeren.

Dit is erg vervelend en voor een lange tijd was dit niet goed te verklaren.

Hierom hebben wij hier in 2016 onderzoek naar gedaan.

En wat blijkt?

Bij patiënten, waarbij atriumfibrilleren persistent is geworden, activeert de boezem op verschillende plekken elektrische signalen en niet alleen in de longvenen.

Daarbij verlopen de elektrische patronen zeer chaotisch en hierom is het voor de arts moeilijk te bepalen waar nu eigenlijk geableerd moet worden.

De kans is dus aanwezig dat niet op elk punt geableerd wordt waar elektrische signalen ontstaan.

Als gevolg kan atriumfibrilleren dus terugkeren na een ablatie.

Heb jij ook klachten na een ablatie?

Laat het ons en anderen weten wanneer jij ook aanhoudende klachten hebt na een ablatie. Zo kunnen wij elkaar verder helpen en meet inzichten verkrijgen in boezemfibrilleren.

Wat is een katheterablatie eigenlijk?

Onregelmatige hartslagen zijn kenmerkend voor atriumfibrilleren. Deze ontstaan soms in de longvenen.

De onregelmatige hartslagen ontstaan doordat de elektrische golven in de boezem een chaotisch patroon aannemen. Daarbij kunnen deze golven geactiveerd worden op meerdere plekken in de boezem.

Bij een katheterablatie is het doel om de onregelmatige elektrische golven te blokkeren die afkomstig zijn uit de longvenen.

Tijdens de behandeling brandt de arts boezemweefsel rondom de longaderen weg. Vervolgens verandert het boezemweefsel in litteken-weefsel en blokkeert dit het pad van de elektrische signalen.

Hierdoor zijn de cellen, die extra slagen veroorzaken, geïsoleerd van de boezems en kan atriumfibrilleren niet meer ontstaan.

Echter na deze behandeling kan het atriumfibrilleren toch weer terugkomen, doordat de vernietigde hartspiercellen zich weer gaan herstellen.

Als resultaat, moeten er opnieuw littekens gemaakt worden om het pad van de elektrische signalen te blokkeren.

Toch blijft bij sommige patiënten het atriumfibrilleren terugkeren, ondanks het feit dat de longvenen volledig geïsoleerd zijn.

Hoe kan dit nu? Waarom helpt deze behandeling niet altijd?

Waarom komt atriumfibrilleren weer terug na een katherablatie?

In 2016 heeft ons onderzoeksteam hier het antwoord op gevonden.

Zo hebben wij de elektrische activatie aan de binnen- en buitenzijde van de rechterboezemwand tijdens openhartoperaties onderzocht in patiënten:

  • zonder atriumfibrilleren
  • met kortdurend atriumfibrilleren
  • aanvalsgewijs atriumfibrilleren
  • langdurig atriumfibrilleren

Hierbij hebben we gebruik gemaakt van een klem met electrodes met elk 128 meetpunten. Deze electrodes brachten wij aan in de rechter boezem (atrium) en aan de binnen- en buitenkant van het hart.

Elektrische signalen bij patiënten zonder atriumfibrilleren

Hier zie je een voorbeeld van een gezond hart, waarbij de elektrische signalen gelijktijdig worden geactiveerd aan de binnen- en buitenzijde van de boezemwand. Zoals je kan zien, nemen de elektrische golven een gelijkmatig patroon aan.

Elektrische activatie van het hart van een patiënt met atriumfibrilleren

In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld van een serie hartslagen tijdens atriumfibrilleren van een patiënt, waarbij de binnen (rechts)- en buitenzijde (links) van de hartwand elektrisch ontkoppeld is. In één oogopslag is te zien dat de golven in beide lagen op verschillende momenten en in verschillende richtingen het hartspierweefsel activeert.

De patronen lopen zeer chaotisch.

Uit ons onderzoek blijkt dat als het atriumfibrilleren langer voorkomt, de elektrische signalen niet meer gelijkmatig verlopen en niet alleen vanuit de longvenen ontstaan.

Bovendien ontstaat er een chaotische activatie in beide boezems, waarbij elektrische golven van de binnen- naar de buitenkant van het hart oversteken en vice versa.

Deze elektrische ontkoppeling maakt de hartritmestoornis heel stabiel en dit verklaart waarom atriumfibrilleren erg moeilijk te behandelen is:

want waar moet de arts ableren als er zoveel elektrische golven zijn?

Met dit onderzoek hebben wij een heel nieuw mechanisme aangetoond voor het persistent worden van atriumfibrilleren.

Deze vondst is heel belangrijk, omdat dit voor het eerst verklaart waarom een ablatie therapie niet succesvol is in sommige patiënten. 

In mei 2017 is er een nieuwe internationale richtlijn verschenen voor atriumfibrilleren, waarin deze resultaten zijn opgenomen.

Heb jij klachten na ablatie?

Deel je ervaring met anderen via het onderwerp ‘ablaties’ in ons forum. Ook voor vragen aan mede-patiënten of aan ons kan je terecht op ons forum.

Bekijk andere ablatie gerelateerde pagina’s:

Ablatie herstel

Gevaren ablatie

Ablatie klachten

Alternatieve behandeling van boezemfibrilleren

Nog te vaak komt het voor dat boezemfibrilleren terugkeert. Leer nu over de alternatieve behandelmethoden die potentie bieden tot genezing van boezemfibrilleren.

boezemfibrilleren-behandelingen

Deel AFIP met je vrienden

Reacties 1

  1. Betekent dit dat als atriumfibrilleren nog niet persistent is en alleen aanvalsgewijs voorkomt, de ablatie nog een goede remedie is? Of kan bij aanvalsgewijze AF ook al sprake zijn van de ontkoppeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *