Ablatie

Ablatie

Een (katheter)ablatie is een invasieve behandeling waarbij hartspierweefsel vernietigd wordt. Het doel is om elektrische prikkels te verstoren die op onjuiste plekken ontstaan. In het algemeen ondergaat de patiënt deze behandeling bij volledig bewustzijn.

Wat is een ablatie?

Tijdens boezemfibrilleren zijn de elektrische signalen van het hart onregelmatig. Dit zorgt voor voor onregelmatige hartslagen. Daarnaast komen de signalen voor op willekeurige plekken van het hart, waar zij zich normaal gesproken niet voordoen.

Bij een ablatie wordt het hart beschadigd op de plekken waar deze elektische prikkels ontstaan. Deze plekken krijgen na verloop van een aantal maanden de vorm van littekenweefsel. Het is de bedoeling dat de littekens de onregelmatige elektrische prikkels verstoren, zodat er zich geen ritmestoornissen meer voordoen.

Ablatie herstel

Lees hier over het herstel van een ablatie procedure.

Ablatie gevaren

Lees hier over de gevaren die komen kijken bij een ablatie.

Klachten na ablatie?

Leer waarom sommige mensen klachten behouden na ablatie.

Boezemfibrilleren terug na ablatie?

Deze behandeling is niet voor iedereen effectief. Helaas blijkt dat bij sommige patiënten atriumfibrilleren toch weer terugkomt omdat het hartspierweefsel in de hele boezems elektrisch ziek is.

Katheterablaties

Een veelvoorkomende ablatietechniek bij boezemfibrilleren is de katheterablatie. Hierbij wordt een plastic buisje met een slangetje via de lies ingebracht. Het plastic buisje geeft toegang tot het bloedvat die naar het hart gaat.

Vervolgens wordt een dun slangetje met elektrodes (de ‘katheter) aan de tip opgevoerd. Deze elektrodes worden gebruikt om elektrische signalen in het hart te meten. Door op meerdere plaatsen elektrische signalen te meten kan de elektrische geleiding in het hart in kaart worden gebracht.

Daarna wordt het hartspierweefsel waar de hartritmestoornis vandaan komt vernietigd. Dit kan door middel van:

  • verhitting (‘radiofrequente ablatie’)
  • of bevriezing van het weefsel (‘cryo-ablatie’)

De katheterablatie van boezemfibrilleren heet ‘pulmonaal vene isolatie’. Hierbij worden de vier longaderen, die in de linker boezem uitmonden, geïsoleerd van de linker boezem door rondom elke longader een litteken in de vorm van een cirkel te maken. Hierdoor kunnen extra slagen die in de longaderen ontstaan de linker boezem niet meer bereiken en dus geen boezemfibrilleren meer veroorzaken.

Alternatieve behandeling van boezemfibrilleren

De huidige behandelmethoden zijn helaas niet altijd effectief. Nog te vaak komt het voor dat boezemfibrilleren terugkeert. Leer nu over de alternatieve behandelmethoden die potentie bieden tot genezing van boezemfibrilleren.

boezemfibrilleren-behandelingen

Help ons mee en doneer!

Huidige boezemfibrilleren behandelingen zijn niet altijd effectief. Met jouw hulp kunnen wij nieuwe geneesmiddelstudies uitvoeren om boezemfibrilleren tegen te gaan. Doneer vandaag nog.

Ablatie gerelateerde artikelen:

[pt_view id="038d665m4x"]

Bekijk andere boezemfibrilleren gerelateerde pagina’s:

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren symptomen

Oorzaak boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren diagnose

Deel AFIP met je vrienden