Ablatie

Tags: ,

Dit onderwerp bevat 10 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van Mary Waalkens Mary Waalkens 10 maanden geleden.

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • #3478
  Profielfoto van Frans van Koppen
  Frans van Koppen
  Bijdrager

  Op 10 januari 2017 onderga ik voor de tweede maal een Pulmonaal Venen Isolatie (PVI). Ook wel ablatie genoemd. De eerste vorig jaar heeft dus niet opgeleverd wat we hadden gehoopt. De ingreep vindt plaats in Het St. Antonius in Nieuwegein.
  Ik hoop dat ik hiermee van mijn klachten af ben. Maar daar moeten we dus nog drie maanden op wachten. Volgens de cardiologen loopt het slagingspercentage na de twee poging op tot boven de 90%.
  Ik heb er daarom alle vertrouwen in. Mocht het toch niet lukken dan hoop ik op de behandelingsmethoden die onderwerp zijn van dit platform.

  #3480

  Beste Frans
  Ik wens je voor morgen heel veel succes en sterkte. Ik hoop dat je na je 2de ablatie helemaal van je klachten af bent!

  Met hartelijke groet
  Bianca

  #3575
  Profielfoto van Frans van Koppen
  Frans van Koppen
  Bijdrager

  Al weet ruim een week geleden, maar tussendoor weer een griep gehad.
  Ablatie is goed verlopen. De cardiologen waren tevreden. Volgens hen hadden ze alle lekken opgespoord en opnieuw gebrand.
  Ik heb er alle vertrouwen in, maar we gaan het pas zien over ongeveer 3 maanden.

  #3576

  Beste Frans,
  Mooi dat de procedure zo goed gegaan is ! Houd ons op de hoogte of het atriumfibrilleren nu ook echt weg is, we horen je ervaringen graag !

  #3697
  Profielfoto van Cees Goverde
  Cees Goverde
  Bijdrager

  Na een dotterbehandeling en het krijgen van twee stents in december 2016 heb ik met enige regelmaat weer last van atriumfibrilleren. Na de PVI-ablatie (juli 2016) had ik tot aan de vermelde dotterbehandeling geen fibrillatie meer gehad. Zouden de dotterbehandeling en het plaatsen van de stents de trigger kunnen zijn voor de fibrillatie?

  #3698

  Beste Cees,
  Als je een vernauwing in je kransslagaderen hebt, krijgt ook de boezem minder zuurstof en dat kan bijdragen aan het ontstaan van de atriumfibrilleren. Als je de vernauwing opheft,vermindert bij sommige patienten het atriumfibrilleren. Op het moment dat je gedotterd en gestent wordt, verbeter je juist de doorbloeding van de hartspierwand. Je verwacht dus niet dat na de behandeling er weer atriumfibrilleren ontstaat. Aan de andere kant is heel veel over het ontstaan van atrium fibrilleren onbekend, dus misschien is dit ook iets wat we nog niet begrijpen. Maar aan de andere kant kan het dus ook toeval zijn dat het na de behandeling weer terug is. Misschien dat andere patienten een soortgelijke ervaring hebben ? Dan horen wij, en Cees denk ik ook, dat graag !

  #3827
  Profielfoto van Frans van Koppen
  Frans van Koppen
  Bijdrager

  Inmiddels 5 weken zonder medicijnen. In het begin had ik telkens het idee dat een aanval begon, maar niet doorzette.
  Afgelopen zondag na intensief sporten toch weer een aanval gehad. Het gebeurde ongeveer een uur na afloop, toen ik helemaal tot ontspanning kwam. De aanval was wel goed te verdragen. Op sommige momenten moest ik goed voelen of de aanval nog voortduurde. Tot op een moment ineens een soort rust over me kwam en de aanval spontaan was gestopt. Dit was na ongeveer drie kwartier.
  We kunnen dus stellen dat de ablatie niet het gewenste effect heeft gehad. Benieuwd wat nu de vervolgstappen moeten zijn. Ik vermoed dat de cardioloog gaat zeggen dat we het dan nog maar een keer moeten proberen. Voelt voor mij wat ongericht, maar blijkbaar is er momenteel geen diepgaander diagnose bekend dan het onderkennen van het fenomeen via een hartfilmpje. Waar nou precies de oorzaak ligt, waar een aanval start, hoe die verloopt en waarom die weer eindigt is blijkbaar moeilijk te achterhalen.

  #3991
  Profielfoto van D.
  D.
  Bijdrager

  Hi Frans, ik heb je introductie gezien op deze site. En wat herkenbaar allemaal, dank voor het delen van je verhaal!

  …De obsessie voor de aandoening (die enorme bol/bal), geen verschil meer merken in wel of geen AF (je bent er +/-18upd mee bezig), wachten tot de volgende aanval (statistieken lijstjes), de negatieve spiraal die op de loer ligt (gespannen & angstig), de gedachte “wat als dit straks permanent wordt, hoe moet ik dan verder”… Ik heb het eerst afgehouden maar heb sinds kort ook hulp voor het emotionele gedeelte.

  Wat we ook gemeen hebben is de zoektocht naar een oplossing en we zo bij AFIP terecht zijn gekomen. Zou toch wat zijn als L-glut straks een oplossing is! Ik slik nu 2,5 maand 40 gram per dag en:

  Al 2 weken en 4 dagen geen onregelmatigheid gevoelt , misschien is het er wel maar was de last “0”. (voor de meelezers ik kom van 3×4 uur per dag) Sinds gisteravond dan, toen was het helaas weer raak direct na het eten. ‘Maar’ 1,5 uur waarbij ik toch even ben gaan liggen. Heb een kastje om dus het is weer gevangen.

  Mijn vraag/dilemma over ablatie: Ik stond op de lijst voor een mini-maze, ivm last x frequentie x duur. Hier ben ik ondertussen vanaf gehaald met als alternatief de lies-ablatie. Ik ben gebeld dat de wachttijd bijna voorbij is. In mijn zwakke momenten denk ik geregeld, laat ze de boel maar platbranden 60% kans dat ik er dan vanaf ben en mijn leven weer kan oppakken. Wat dit ongeduld versterkt zijn de nieuwe inzichten dat als de boel ontkoppelt raakt ableren ook niet meer helpt. Aan de andere kant lees ik ook geregeld dat AF na een ablatie erger is geworden, na x jaar toch weer terug is gekomen of er nieuwe stoornissen bij zijn gekomen (slik) En dat allemaal terwijl mijn geloof in L-glut met de dag toeneemt en wellicht misschien wel een ‘echte’ oplossing is.

  Ik zoek dus eigenlijk ervaringsdeskundige op gebied van ablatie EN gebruik van L-glut….. en dat is er volgens mij nog maar 1 ­čÖé Wat zou jij doen: nog ff wachten en doorgaan met L-glut of risico voorkomen van ‘te laat zijn’ met ablatie?

  Groet.

  #3992
  Profielfoto van Frans van Koppen
  Frans van Koppen
  Bijdrager

  Zoals je hebt kunnen lezen in het forum heb ik 2 keer een ablatie ondergaan en ik heb ik nog steeds last van AF.
  Natasja heeft in een onderzoek aangetoond dat (in mijn eigen woorden) de binnen en buitenwand van de boezem elektrisch ontkoppeld kunnen raken en dat daardoor de AF blijft aanhouden. Ablatie heeft dan geen zin meer. Wat bij PVI ablatie ook vaak voorkomt is dat het gebrande hartweefsel te goed geneest en er dus geen littekenweefsel ontstaat. Er zijn dan lekken in het littekenweefsel.
  Het vervelende alleen is dat om dit allemaal aan te tonen je direct bij het hart moet kunnen. Voor de ontkoppeling meen ik dat je dan een open hart operatie nodig hebt (corrigeer me als ik het fout heb). Bij mijn tweede ablatie gaf men aan dat ze lekken hadden gevonden en die zijn weer opnieuw gebrand.
  De kans op een gelukte ablatie is alleen statistisch, dus een uitspraak over een populatie. Het zegt dus niets over jou individueel geval. Daarvoor is de granulariteit van de diagnose te grof. Het feit dat het bij mij na 2 keer niet is gelukt zegt weer niets over jouw geval.
  Of het gebruik van L-glut de kans van een ablatie vergroot weet ik niet. Daarvoor heb ik nog te weinig kennis. Het is in voor mij een bespreekpunt bij mijn eerste consultatie bij Natasja.
  Mijn eerste onderbuik gevoel bij de vraag is, dat je het kan proberen. De ingreep is heel goed te doen. Garantie voor succes is er niet. Intussen zou ik de L-glut niet stoppen.

  #3994
  Profielfoto van D.
  D.
  Bijdrager

  Dank, er komt ook nog een kijkoperatie aan om te onderzoeken of mijn maagoperatie een trigger heeft gevormd. Natasja heeft uitgelegd dat er een trigger en een substraat nodig is voor AF en heeft contact gehad met mijn maag-chirurg. (AF volgt bij mij na maagpijnen)

  Ergens hoop ik dat L-glut ook zijn werk doet in herstellen van de cellen zodat het substraat herstelt / ableren uiteindelijk niet meer nodig is. En dat heeft tijd nodig. Van elke dag AF naar eens per 2,5 week is al een super resultaat! Als ik straks een situatie bereik van eens per 4 weken ga ik vragen of ik langzaam medicijnen mag afbouwen. Soms denk ik wel eens dat die kleine duizel-Af-jes puur komen van de rotzooi die je slikt.

  Dank voor je advies!
  ps.Hoe gaat L-glut bij jou?

  #4484
  Profielfoto van Mary Waalkens
  Mary Waalkens
  Bijdrager

  Op 14 september a.s. sta ik ingepland in het St.Antonius in Nieuwegein voor mijn 3e ablatie. Helaas hebben de vorige twee ablaties niet voldoende resultaat gehad en heb ik in de afgelopen 18 maanden 12maal een cardioversie ondergaan. Volgens de behandelende cardiologen heb ik op dit moment geen andere keus dan het voor de 3e maal ableren in de hoop dat het nu wel voldoende resultaat heeft. Maar als ik dan lees over het ontkoppeld raken van de boezemwand en het evt. te goed genezen van littekens, slaat toch de twijfel toe. Ik hoop dat dat bij de komende ablatie misschien duidelijk wordt wat er bij mij speelt.
  Sinds de laatste cardioversie zijn mijn medicijnen aangepast, de flecaïnide is stopgezet, metropolol is verhoogd en Lanoxin (digoxine) is toegevoegd. Daar lijk ik tot nu toe goed op te reageren.
  Ben wel benieuwd naar de ervaringen van andere forumleden m.n. met ablatie en het gebruik van L-glutamaat
  groet, Mary

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.