GGA

hartritmestoornis-onderzoek

GeranylGeranylAceton (GGA) toediening vermindert boezemfibrilleren (Trial)

Boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren, is de meest voorkomende, leeftijdsgebonden progressieve hartritmestoornis die ernstige complicaties zoals een beroerte of hartfalen kan veroorzaken. Elk jaar komen er in Nederland 45.000 nieuwe patiënten bij. Van alle patiënten die een open hartoperatie ondergaan ontwikkelt 30% boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren verandert in de loop van de tijd van kortdurend, aanvalsgewijs naar een hartritmestoornis die niet meer vanzelf stopt. Dit komt omdat boezemfibrilleren elektrische en structurele veranderingen (‘elektropathologie’) in de boezems opwekt.

Therapieën tegen atriumfibrilleren

Er zijn diverse therapieën voor boezemfibrilleren ontwikkeld. Echter zijn deze niet gericht op de ‘genezing’ van atriumfibrilleren.

Recent onderzoek van onze groep heeft laten zien dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ in hartcellen stimuleren, genaamd Heat Shock Proteins (HSPs), in diermodellen beschermen tegen boezemfibrilleren.

Een geneesmiddel dat de HSP-aanmaak stimuleert in het hart, niet toxisch is en al sinds 1984 vermarkt wordt in diverse Aziatische landen is geranylgeranylaceton (GGA, Selbex®).

Opvallende GGA resultaten:

  1. Toediening van GGA helpt tegen het onstaan van boezemfibrilleren in honden.
  2. Een orale behandeling van 3 dagen met 400 mg GGA, verhoogt beschermde HSP waarden in het boezemweefsel.

Echter, we weten nog niet of deze toediening de kans op boezemfibrilleren kan voorkomen.

GGA onderzoeksaanvraag

In deze aanvraag willen wij aantonen dat toediening van GGA:

  1. HSP waardes in hartspierweefsel verhoogt.
  2. De incidentie van ‘nieuw’ AF na een open hart operatie verlaagt.

Tevens willen wij de leeftijd- en geslachtsafhankelijke effecten van GGA toediening op elektropathologie onderzoeken door kwantificatie van:

  • structurele remodelering (bepalen correlatie biomarkers in boezemweefsel en bloed)
  • elektrische remodelering (meten van ernst van aritmogene signalen door middel van epicardiale, hoge resolutie mapping)
  • aantal en duur post-operatieve AF episodes (AF burden). Positieve uitkomsten van deze eerste therapeutische studie gericht op het voorkomen van post-operatief AF zullen een doorbraak zijn in de behandeling van patiënten met boezemfibrilleren.

Help ons mee en doneer!

Huidige boezemfibrilleren behandelingen zijn niet altijd effectief. Met jouw hulp kunnen wij nieuwe geneesmiddelstudies uitvoeren om boezemfibrilleren tegen te gaan. Doneer vandaag nog.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *