GGA

hartritmestoornis-onderzoek

GeranylGeranylAceton (GGA) toediening vermindert boezemfibrilleren (Trial)

Boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren, is de meest voorkomende, leeftijdsgebonden progressieve hartritmestoornis die ernstige complicaties zoals een beroerte of hartfalen kan veroorzaken. Elk jaar komen er in Nederland 45.000 nieuwe patiënten bij. Van alle patiënten die een open hartoperatie ondergaan ontwikkelt 30% boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren verandert in de loop van de tijd van kortdurend, aanvalsgewijs naar een hartritmestoornis die niet meer vanzelf stopt. Dit komt omdat boezemfibrilleren elektrische en structurele veranderingen (‘elektropathologie’) in de boezems opwekt.

Therapieën tegen atriumfibrilleren

Er zijn diverse therapieën voor boezemfibrilleren ontwikkeld. Echter zijn deze niet gericht op de ‘genezing’ van atriumfibrilleren.

Recent onderzoek van onze groep heeft laten zien dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ in hartcellen stimuleren, genaamd Heat Shock Proteins (HSPs), in diermodellen beschermen tegen boezemfibrilleren.

Een geneesmiddel dat de HSP-aanmaak stimuleert in het hart, niet toxisch is en al sinds 1984 vermarkt wordt in diverse Aziatische landen is geranylgeranylaceton (GGA, Selbex®).

Opvallende GGA resultaten:

 1. Toediening van GGA helpt tegen het onstaan van boezemfibrilleren in honden.
 2. Een orale behandeling van 3 dagen met 400 mg GGA, verhoogt beschermde HSP waarden in het boezemweefsel.

Echter, we weten nog niet of deze toediening de kans op boezemfibrilleren kan voorkomen.

GGA onderzoeksaanvraag

In deze aanvraag willen wij aantonen dat toediening van GGA:

 1. HSP waardes in hartspierweefsel verhoogt.
 2. De incidentie van ‘nieuw’ AF na een open hart operatie verlaagt.

Tevens willen wij de leeftijd- en geslachtsafhankelijke effecten van GGA toediening op elektropathologie onderzoeken door kwantificatie van:

 • structurele remodelering (bepalen correlatie biomarkers in boezemweefsel en bloed)
 • elektrische remodelering (meten van ernst van aritmogene signalen door middel van epicardiale, hoge resolutie mapping)
 • aantal en duur post-operatieve AF episodes (AF burden). Positieve uitkomsten van deze eerste therapeutische studie gericht op het voorkomen van post-operatief AF zullen een doorbraak zijn in de behandeling van patiënten met boezemfibrilleren.

Help ons mee en doneer!

Huidige boezemfibrilleren behandelingen zijn niet altijd effectief. Met jouw hulp kunnen wij nieuwe geneesmiddelstudies uitvoeren om boezemfibrilleren tegen te gaan. Doneer vandaag nog.

Deel AFIP met je vrienden

Reacties 7

 1. Ik ben naarstig op zoek naar het middel GGA.
  Om de 2 weken krijg ik een flutter die dmv cardioversie verholpen moet worden.
  Ablatie pas mogelijk als via kijk operatie het littekenweefsel wat de linker long een blokkeerd is verwijderd.

 2. Geachte E. de Heer

  Helaas is het bestellen van GGA niet zo goed mogelijk omdat dit middel niet geregistreerd is in Nederland.

  Wij werken op dit moment aan een oplossing hiervoor.

  Ik hoop dat je op korte termijn behandeld kunt worden en dat de flutter verholpen wordt.

  Heel veel succes en sterkte.

  Bianca

  • Beste Bianca,
   Ik heb Selbex 50 mgr. bij de apotheek ( D.P. Kitaoka) in Japan kunnen bestellen en was binnen 10 dagen bij mij in huis. Een doosje van 100 capsules kostte mij inclusief verzenden € 21,01. Ik ga het nog niet gebruiken zonder eerst jullie onderzoek af te wachten. Ik vond het wel interessant om te kijken of het te bestellen was. En dat lukte dus. Zal ik het naar je opsturen? Hoe dan ook, heel veel succes met de zoektocht naar een alternatief voor de reguliere medicatie.

   Vriendelijke groet,

   Ap van Winsen

 3. Edwin van den Berg

  Ik woon al 10 jaar in Denemarken, man van 57 met AF. Heb al 2 cardioversies gehad maar het fibrilleren komt na ongeveer 2 maanden weer terug. Morgen (20 april 2021) verder plan maken met cardioloog, eventueel ablatie proberen. Weet U of ze in Denemarken al zover zijn om over GGA te beginnen? Ik ga het in ieder geval aankaarten. Verder heb ik mijn levensstijl al drastisch omgegooid na hartfalen in mei 2020. Geen alcohol meer, bloeddruk omlaag, pillen tegen hoog cholesterol en meer bewegen. Neem bloedverdunners en 200mg Metoprolol elke dag. Met Sinus Ritme is het toch net iets prettiger leven…Hartelijke groet!

 4. Beste mensen,

  Wij merken dat bezoekers van onze website via online apotheken GGA bestellen en ook gebruiken. We begrijpen deze initiatieven wel, maar aangezien GGA (nog) niet in Nederland is geregistreerd kunnen wij deze initiatieven niet ondersteunen.

  Er zijn op dit moment initiatieven bij medische centra om GGA studies op te zetten in Nederland en AFIP is actief om dit middel ook te gaan testen in AF patiënten.

  Via deze website houden wij jullie op de hoogte.

  Met vr. groet

  Het AFIP-team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *