Kan GGA genezen?

hartritmestoornis-onderzoek

GGA Atrial Fibrillation Trial – (GGA Minimizes the Atrial Fibrillation Burden)
GeranylGeranylAceton toediening Vermindert Atrium Fibrilleren Trial

Atriumfibrilleren (AF) is de meest voorkomende, leeftijdsgebonden progressieve hartritmestoornis die ernstige complicaties zoals een beroerte of hartfalen kan veroorzaken. Elk jaar komen er in Nederland 45.000 nieuwe AF patiënten bij. Van alle patiënten die een open hartoperatie ondergaan ontwikkelt 30% AF. AF verandert in de loop van de tijd van kortdurend, aanvalsgewijs naar een ritmestoornis die niet meer vanzelf stopt. Dit komt omdat AF elektrische en structurele veranderingen (‘elektropathologie’) in de boezems opwekt.

Therapieën tegen atriumfibrilleren

Er zijn diverse therapieën voor AF ontwikkeld, waaronder ablatie therapie en medicijnen, echter zijn deze niet gericht op de ‘genezing’ van AF. Recent onderzoek van onze groep heeft laten zien dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ in hartcellen stimuleren, zogenaamde Heat Shock Proteins (HSPs), in diermodellen beschermen tegen AF. Een geneesmiddel dat de HSP-aanmaak stimuleert in het hart, niet toxisch is en al sinds 1984 vermarkt wordt in diverse Aziatische landen is geranylgeranylaceton (GGA, Selbex®). Onderzoek heeft aangetoond dat toediening van GGA helpt tegen het onstaan van AF in honden. Daarnaast hebben we recent gevonden dat 3 dagen orale behandeling met 400 mg GGA de beschermende HSP waarden verhoogt in boezem hartweefsel. Echter, we weten nog niet of deze toediening de kans op AF kan voorkomen.

GGA onderzoeksaanvraag

In deze aanvraag willen wij aantonen dat toediening van GGA 1) HSP waardes in hartspierweefsel verhoogt, en 2) de incidentie van ‘nieuw’ AF na een open hart operatie verlaagt. Tevens willen wij de leeftijd- en geslachtsafhankelijke effecten van GGA toediening op elektropathologie onderzoeken door kwantificatie van a) structurele remodelering (bepalen correlatie biomarkers in boezemweefsel en bloed) b) elektrische remodelering (meten van ernst van aritmogene signalen door middel van epicardiale, hoge resolutie mapping) en c) aantal en duur post-operatieve AF episodes (AF burden). Positieve uitkomsten van deze eerste therapeutische studie gericht op het voorkomen van post-operatief AF zullen een doorbraak zijn in de behandeling van patiënten met AF.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *