Zweet/hitte uitbraken s'nachts

Stichting AFIP Forums Boezemfibrilleren en behandelingen Zweet/hitte uitbraken s'nachts

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #5289
  Richard smeets
  Bijdrager

  Hoi, ik heb sinds 1 jaar atriumfibrileren. Met iedere 2 weken een “aanval”. Meerdere soorten pillen geprobeerd en meerdere keren ecv gehad. Op 15 februari eerste ablatie gehad met behoud van klachten. Op 15 juli 2e ablatie gehad om “gaten” bij te branden. Nu heb ik sinds de dag van ingreep elke nacht last van hevige zweetaanvallen en enorme hitte gevoel inwendig. Waar zou dit door kunnen komen,?? Gebruik nu metropolol met flecainide. En edoxaban lixiane.

  #5329

  De ingreep is relatief kort geleden, dus wellicht moet uw hart zich nog flink herstellen. Na ablatie is er een soort ontstekingsreactie van het hart die geleidelijk tot rust moet komen. Niet voor niets stuurt de fysioloog/cardioloog u drie maanden ‘naar huis’ alvorens duidelijk is of de ablatie resultaat heeft gehad. Ik vind dat als patiënt overigens niet zo’n geweldig beleid, want je voelt je in die periode vaak onzeker en -zoals bij u het geval is- kampt met allerlei bijverschijnselen die er misschien wel bijhoren, maar die soms verontrustend kunnen zijn. Ik zou toch maar een afspraak zien te maken met de behandelaar, al was het maar om gerustgesteld te worden.

  #5389

  Beste Richard en Jacques,
  Dank voor de berichten. Ik heb dit eerlijk gezegd niet eerder gehoord, en kan zo even geen verklaring bedenken me de beschikbare informatie. Ik vind het inderdaad een goed idee zoals Jacques zegt even langs de cardioloog te gaan. Jacques, je opmerking over de 3 maanden begrijp ik wel. Mag ik jou vragen, hoe zou jij als patient de ‘nazorg’ in deze periode willen hebben? Daar ben ik wel benieuwd naar!

  #5391

  Daar reageer ik met genoegen op:
  Cardiologen, zoals ik die ken, zijn tamelijk technisch ingesteld. Ik heb twee pvi-ablaties ondergaan door een fantastische techneut. Gelukkig maar, want je wilt dat het vakkundig gebeurt. Ook een eerder ondergane katheterisatie deed mij ook beseffen dat de ingrepen een dusdanig oriëntatie vereisen dat de gevoelsmatige kant van het hele proces gemakkelijk ondergesneeuwd raakt door die technologische bias.

  Na je ablatie krijg je een folder mee die je wijst op de ongemakken die je de eerste weken kunt ervaren. Hoewel ik goed kan lezen, merkte ik toch dat bepaalde dingen mij ontgaan waren. Op de een of andere manier zouden tussentijdse consulten-met-hartfilmpje, na drie, zes en negen weken bijvoorbeeld, heel wat onzekerheid hebben weggenomen (uiteraard alleen zonodig). Ritmestoornissen zijn, mits je bètablokkers en bloedverdunners gebruikt, niet gevaarlijk, maar -misschien omdat het over je hart gaat- het hele proces nestelt zich diep in je beleving als patiënt.

  De essentie van goede nazorg bij ingrepen in het hart ligt m.i. bij goede communicatie.

  (Dat uitgerekend twee vrouwelijke cardiologen aan het roer staan van afiponline en -zoals nu- af en toe een reactie geven, verbaast mij niet. Wat mij betreft ligt de toekomst in de medische wetenschap bij de vrouwen. Eenvoudigweg omdat ze de kunst van het communiceren verstaan.)

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.