Pulsed Field Ablation (PFA)

Stichting AFIP Forums Boezemfibrilleren en behandelingen Pulsed Field Ablation (PFA)

Tags: , ,

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #5805
  Ceel van Rhee
  Bijdrager

  Recent verschijnt er (positief) nieuws over een nieuwe manier om te ableren, namelijk Pulsed Field Ablation (PFA). Bij PFA wordt er een pulserend elektrisch veld rondom de PV’s (pulmonale veins) gecreëerd.
  De eerste resultaten zijn positief. Na een proef- / experimenteerperiode is bij de laatste 20 ablatie een succes van 100% na 3 maanden bereikt! PFA wordt gezien als een efficiëntere en veiliger manier om een PV-ablatie uit te voeren. Voor de elektrofysiologen vergemakkelijkt de ingreep en verlaagt het risico op ongewenste beschadigingen van de boezemwand! De katheder hoeft namelijk de boezemwand niet te raken! Ook zou de ingreep minder tijd in beslag nemen en zou de productiviteit op de ingreepkamer kunnen stijgen, zeker t.o.v. RF-ablatie!
  De komende tijd zal er wel meer onderzoek moeten worden verricht om de effectiviteit en veiligheid wetenschappelijk te onderbouwen.
  Wachten wij deze ontwikkeling in Nederland af, dus volgen deze ontwikkeling, of gaan we meedoen in de frontlinie? Niet duidelijk is of er criteria zijn/komen voor de keuze voor PFA wel of niet.

  #14235
  Frans van Koppen
  Bijdrager

  Mooi bericht Ceel. Hopelijk toont nader onderzoek aan dat PFA al zijn beloften gaat waarmaken.

  #14517

  Wat een mooie ontwikkeling, al ben ik zelf vooral benieuwd naar het effect naar een periode van >3 jaar.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.