Nadelige invloed van overgewicht op het hartritme na openhartoperaties

Nadelige invloed van overgewicht op het hartritme na openhartoperaties
Geschreven door:Prof. Dr. Natasja de Groot ,

Een groot deel (ongeveer 30%) van de mensen die een openhartoperatie ondergaan, ontwikkelt in de eerste paar dagen na de operatie atriumfibrilleren, ook al hebben zij deze hartritmestoornis nooit eerder gehad.

Het is bekend dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op het krijgen van atriumfibrilleren. Echter is het niet bekend of dat ook geldt in de vroege fase na een openhartoperatie.

Heb jij overgewicht en atriumfibrilleren? Deel je ervaringen in het onderwerp overgewicht en boezemfibrilleren op ons forum.

Onderzoek naar atriumfibrilleren na openhartoperatie

Drs. Corina Serban uit de onderzoeksgroep van Prof. Dr. N. de Groot vergeleek het optreden van atriumfibrilleren na een openhartoperatie in patiënten met en zonder overgewicht.

Het grootste gedeelte van de patiënten onderging in het Erasmus MC een bypassoperatie in verband met een vernauwing in de kransslagaderen. Na de operatie werd het hartritme de eerste 5 dagen na de operatie continu geregistreerd.

In totaal deden 156 patiënten mee aan deze studie, met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar.

In zowel de groepen met en zonder overgewicht werden meer dan 1000 episodes atriumfibrilleren geregistreerd! De meeste episodes ontstonden op de derde dag na de operatie.

Verband tussen overgewicht en lang durende atriumfibrilleren episodes

Met name de duur van deze episodes verschilt tussen patiënten met en zonder overgewicht. In patiënten met overgewicht was de gemiddelde duur van een episode 295 minuten en in de patiënten met een normaal gewicht 182 minuten.

Ook kwamen episodes, van langer dan een uur, vaker voor bij de patiënten met overgewicht.

Uit deze studie kan worden geconcludeerd dat overgewicht leidt tot een groter aantal, lang durende episodes atriumfibrilleren.

Het is dus erg belangrijk om zoveel mogelijk van het overgewicht kwijt te raken voor een openhartoperatie om hartritmeproblemen na de operatie te voorkomen.

Help ons mee en doneer

Met jouw hulp kunnen wij innovatieve studies uitvoeren. Doneer vandaag nog.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

5 leefstijlveranderingen als preventie voor boezemfibrilleren

5 leefstijlveranderingen als preventie voor boezemfibrilleren
Geschreven door: Myrthe Kuipers ,

Wist je dat je levensstijl een grote impact heeft op boezemfibrilleren? Veranderingen in je levensstijl spelen niet alleen een belangrijke rol in het voorkomen van boezemfibrilleren, maar verminderen ook de

Drs. Rohit Kharbanda krijgt dekkersbeurs

Dekkerbeurs voor Drs. Rohit Kharbanda: ontrafelen rol van het autonome zenuwstelsel in boezemfibrilleren

Dekkerbeurs voor Drs. Rohit Kharbanda: ontrafelen rol van het autonome zenuwstelsel in boezemfibrilleren
Geschreven door: Prof. Dr. Natasja de Groot , ,

Het AFIP-team feliciteert Drs. Rohit Kharbanda, arts-onderzoeker cardiothoracale chirurgie en cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum en lid van het AFIP-team, met het verkrijgen van een Dekkerbeurs via de Nederlandse

Tussentijdse resultaten: stress en boezemfibrilleren enquête 2021

Tussentijdse resultaten: stress en boezemfibrilleren enquête 2021
Geschreven door: Myrthe Kuipers , ,

Via een recente poll van stichting AFIP komt naar voren dat stress een veel voorkomende trigger is voor een aanval van boezemfibrilleren. Op basis hiervan, heeft AFIP een enquête opgesteld

Geef een reactie