overgewicht en boezemfibrilleren

Weergave van 1 reactie thread
  • Auteur
    Berichten
    • #3699
      D.
      Deelnemer
      Up
      0
      Down
      ::

      Hi, ik ben D. 39 jaar en ben (weer) geconfronteerd met Boezemfibrilleren. Mijn verhaal staat ook op een ander forum, waar ik de verhalen van diverse lotgenoten heb teruggelezen. In alle eerlijkheid ben ik er totaal niet gerust op dat dit nu speelt en ondanks de artsen roepen; dat het onschuldig is, je er 101 jaar mee kunt worden, lees ik zo langzamerhand door alle publicaties heen dat het progressief is, chronisch is, aanhoudend wordt, onomkeerbaar is en belastend is/wordt voor het hart. Pfoei wil nog 41 jaar mee!

      Elk ervaringsverhaal is uniek en iedereen gaat er ook op een eigen manier mee om. Zo ook ik. Ik kan het niet loslaten (stress 🙂 dat BF bij mij ontstaat door een mogelijk voedingstekort. Zo’n 11 jaar geleden heb ik een streng eiwitten dieet gevolgd. Resultaat 28 kilo in 2 maanden. Super blij maar ineens was daar een aanval van boezemfibrilleren, duur 4 uur en het herstelde zelf. Schrok me rot, de cardioloog op de SEH gaf toen het advies te stoppen met het dieet. Aanval was eenmalig verder geen aandacht aan gegeven.

      4 jaar later toch weer dikker geworden, nieuw eiwitten dieet. 20 kilo in 1,5 maand en hoppa opnieuw boezemfibrilleren, 4 uur herstelde zichtzelf. Zelfde ziekenhuis, grapje over het verhaal van de ezel, 3 x keer, steen… niet meer doen dus.

      7 jaar later super dik geworden. Afvallen lukte niet meer en leidde tot andere gezondheidsrisico’s dus gekozen voor een maagoperatie. 50 kilo afgevallen in 4 maanden. En je raad het al…. Boezemfibrilleren. Maar niet zo’n beetje ook. Na de 1e aanval, volgde na een maand de tweede, na 10 dagen de 3e, na 2 dagen de 4e en nu 2x per dag. (slik) In tegenstelling tot lotgenoten die een aanval niet zien aankomen ken ik ondertussen de route: eten > pijn in maag > stuwingen > overslagen in boezems > zitten of liggen > Boezem fibrilleren.

      Cardioloog (ben 3 dagen op CCU geweest) heeft het telkens zien gebeuren. Haar antwoord is dat ze het vaker zien bij mensen die zoveel afvallen adhv een voedsel beperkend dieet. (heel weinig willen of kunnen eten) Metraprolol en Tambocor zorgen ervoor dat de aanvallen heel kort duren en (krijg ik ook stress van) zelfs niet meer worden opgemerkt. Pols komt rond 110 tijdens aanval. Ben daarnaast volledig binnenste te buiten gekeerd in 2 ziekenhuizen. Alles ok, behalve dan dat ik na de gastrisch-operatie een rustpols heb van 40 ben ik gezond ?!

      Het weinige eten kan ik niet stoppen (maaginhoud laat dit niet toe) maar ben zo har(t)d op zoek naar waar ik nu een tekort van opbouw tijdens deze afvalperiodes, daar ik geen last heb gehad tijdens het ‘normale’ leven. Daarnaast ben ik op zoek naar kennis of elke dag 2 keer een kleine aanval (15 minuten) leidt tot ‘remodeling’ of dat je hiervoor het dagen achtereen dient te hebben. Ook zoek ik de kennis of het verhaal dat flink afvallen je hart een beetje uit balans brengt klopt (nergens terug gelezen bij lotgenoten of in publicaties) wat zich kan herstellen als ik stabiliseer?

      Hoor graag en bied mij aan als ik kan helpen bij het oplossen van deze stront vervelende aandoening.

    • #3701
      Prof. Dr. Bianca Brundel
      Sleutelbeheerder
      Up
      0
      Down
      ::

      Beste Dennis
      Bedankt voor je bericht op het forum en ik hoorde dat je vrijdag ook naar de patiënten-middag komt. Tijdens deze bijeenkomst kun je je vragen ook stellen aan onderzoekers/artsen. Over het algemeen is het zo dat afvallen juist een positieve werking heeft op boezemfibrilleren: de aanvallen zouden juist af moeten nemen. Nu lijkt er bij jou een verband te bestaan tussen het type dieet (eiwitrijk) en snel veel gewicht veerliezen en het ontstaan van boezemfibrilleren. Ik heb zelf gezocht in wetenschappelijke literatuur, maar heb geen artikelen kunnen vinden hierover. Is het handig om een diëtist te raadplegen om een geschikt dieet voor jou samen te stellen?
      Ook lijkt het er op dat de aanvallen steeds erger worden in de tijd. Dit geldt niet voor alle patiënten, maar veel patiënten hebben hier last van. Wij doen op dit moment onderzoek om te kijken of de remodellering van de boezem verergert naarmate de aanvallen intenser worden. As vrijdag zullen we dit nog verder toelichten.

      Met hartelijke groet
      Bianca

Weergave van 1 reactie thread
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.