Ytty Goris over hoe zij leeft met boezemfibrilleren na een beroerte

Ytty-Goris-over-boezemfibrilleren

Ytty Goris heeft al jaren last van boezemfibrilleren. Bij Ytty is boezemfibrilleren ontdekt nadat ze een tijdelijke beroerte – ook wel TIA genoemd – heeft gehad. Een TIA staat voor Transiënt Ischemische Attack, omdat een bloedvat in de hersenen tijdelijk is afgesloten door een bloedprop. De bloedprop lost weer op, zodat de klachten niet heel lang aanhouden en waardoor de klachten van tijdelijke aard zijn.  Ook bij Ytty waren de effecten van de TIA tijdelijk, maar helaas kwam boezemfibrilleren terug. Bijna iedere maand had Ytty wel last van boezemfibrilleren en tijdens de periodes tussen de aanvallen door was haar hartritme heel erg laag. Dit kan gevaarlijk zijn. Hierdoor werd bij Ytty direct een pacemaker geïmplanteerd om het hartritme in stand te houden. Gelukkig heeft Ytty weinig last van de pacemaker en kan ze er prima mee leven.

Boezemfibrilleren zorgde ervoor dat ik zeer bewust ben gaan eten

Sinds Ytty boezemfibrilleren heeft is ze ook erg bewust over wat ze eet. Zo eet Ytty geen zoetigheden meer, maar voordoende groeten en fruit van biologische oorsprong. Ook heeft Ytty een groetentuin waar ze allerlei groeten en fruit zelf verbouwd. Daarnaast is Ytty vegetariër geworden en neemt ze extra vitamine preparaten zoals vitamine B12 en mineralen. Op de www.mmv.nl kun je meer lezen over het dieet dat Ytty volgt.

De pacemaker heeft mijn leven weer teruggegeven

Het plaatsen van het pacemaker gaf een vreemde sensatie maar daarna viel alles erg mee. Ytty kon weer haar dagelijkse activiteiten oppakken, weer autorijden en is gelukkig nooit meer flauwgevallen. Ytty reist veel en ook naar verre landen en een pacemaker belemmert haar niet tijdens het reizen. Een pacemaker heeft het oude leven van Ytty weer teruggegeven.

Ook jouw verhaal delen?

Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail dan naar myrthe@afiponline.org.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *