Mag ik autorijden met boezemfibrilleren?

Mag ik autorijden met boezemfibrilleren?
Geschreven door:Ceel van Rhee

Bij sommige consequenties van boezemfibrilleren wordt weinig stilgestaan, althans ik lees of hoor er weinig over.

Stelt u zichzelf weleens de volgende vraag:

Mag ik nog wel autorijden als ik last heb van boezemfibrilleren?

Ik ben Ceel van Rhee en ik kan uit eigen ervaring kan ik zeggen: zeker wel!

Maar is het ook verantwoord? Misschien wel niet.

Zijn er eigenlijk wel regels of richtlijnen voor autorijden met boezemfibrilleren? Hier heb ik niets over gehoord van artsen/cardiologen.

Bijna ging het mis!

Tijdens het uitvoeren van een vermoeiend klusje wilde ik een zwaar voorwerp verplaatsen. Helaas, het ging mis: een aanval van boezemfibrilleren met hartslag van 140-150 slagen per minuut. De aanval stopte niet zomaar en echt inspannen kon ik me niet meer, dus dan maar naar huis, het was toch bijna lunchtijd .

Een auto bedienen kost niet veel energie, zeker niet als je een automaat hebt. Daarom ben ik rustig naar huis gereden en heb ik extra opgelet bij oversteekplaatsen voor fietsers die voorrang hadden. Toch moest ik vol in de rem toen een fietser voor mijn motorkap opdook. Deze fietser had ik volledig over het hoofd gezien!  Gelukkig stond ik op tijd stil. De schrik gaf mijn hart natuurlijk even een extra impuls, wat niet hielp tegen het boezemfibrilleren.

Voor mij was wel duidelijk dat ik minder helder was dan normaal en daarom de fietser over het hoofd had gezien.

Tot dan toe was ik nogal laconiek geweest over autorijden tijdens een aanval van boezemfibrilleren. Dat was gelijk over! Ik wist natuurlijk allang dat mijn hart en dus dan ook mijn hersenen niet 100% functioneren tijdens boezemfibrilleren met een hoge hartslag.  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de auto nooit hebt laten staan als ik geen andere keus had, totdat…..

Na mijn derde ablatie tegen boezemflutter en -fibrilleren, was ik dusdanig afgezwakt dat ik een hartrevalidatie-programma ging volgen. De lessen met zowel bewegings- als ontspanningsoefeningen sloten we doorgaans af met een spel.

Natuurlijk was ik weer (te) fanatiek en het ging mis en moest stoppen. Ter plekke werd een ECG gemaakt en wat bleek: ik had boezemfibrilleren met een hartslag van 145.

Oké, voor mij niets nieuws, rustig aan doen en dan stopt het wel weer. Hopelijk binnen enkele uren.

Ik wilde gewoon met de auto naar huis en het boezemfibrilleren uitzitten. De dienstdoende verpleegkundige zag dat niet zitten en stond er op dat ik een taxi zou nemen. Telefonische ruggespraak van de verpleegkundige met een cardioloog bracht iets meer duidelijkheid:

Wanneer mag je niet meer autorijden?

“Met boezemfibrilleren en een hartslag boven 140 bpm mag je niet meer autorijden!”

Na een kwartiertje debatteren ben ik gezwicht voor de argumenten en heb een taxi laten komen om me naar huis te brengen.

Waar kwam die regel van toelaatbare maximale hartslag nou vandaan en waarop was dat gebaseerd? Gaat het om mogelijke aansprakelijkheid voor de organisatie van de hartrevalidatie of om wat iemand wel of niet kan? We hebben niet voor niets regels gesteld t.a.v. maximum toelaatbaar alcoholpercentage in je bloed als je achter het stuur zit.

Als er zoveel mensen zijn met boezemfibrilleren en dit aantal t.g.v. de vergrijzing blijft groeien, is het misschien handig wat algemene regels op te stellen en deze te communiceren.

Of laten we het afhangen van het individuele verantwoordelijkheidsgevoel? En hoe zit het met de wettelijke aansprakelijkheid en schadeafhandeling onder bestaande verzekeringsregels? Voor drugs en medicijnen zijn er tenslotte wel regels.

Hmmm.., wel een heel zware wissel op het inschattingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel van het individu.

Wat zegt de wet over autorijden met boezemfibrilleren?

De eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid tot het besturen van motorrijtuigen zijn vastgelegd in de wet, zie ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ en bijbehorende bijlage.

Mijn interpretatie van deze wet is dat zolang je geen last hebt van flauwvallen (syncope) tijdens het boezemfibrilleren, je gewoon mag autorijden, al ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk altijd volledig bij jezelf.

Misschien iets voor een jurist om dit echt uit te zoeken?

Voor de liefhebbers: https://wetten.overheid.nl/BWBR0011362/2019-11-23#Bijlage

 

Bijlage behorende bij de Regeling eisen geschiktheid 2000
(geldend van 23-11-2019 t/m heden)

 

Toelichting:

groep 1: rijbewijzen van de categorieën A1, A2, A, B, B+ E en T;

groep 2: rijbewijzen van de categorieën C, C1, CE, C1E, D, D1, DE en D1E.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

Ervaringsverhaal van Luuk (54): “Boezemfibrilleren dwingt mij bewuster te leven”

Ervaringsverhaal van Luuk (54): “Boezemfibrilleren dwingt mij bewuster te leven”
Geschreven door: Myrthe ,

Dit artikel betreft een ervaringsverhaal van Luuk (fictieve naam). Wil jij ook een ervaringsverhaal delen? Mail dan naar info@afiponline.org. Boezemfibrilleren - een term die ik voor het eerst hoorde op

atriumfibrilleren brainstormsessie en opschrijven van ideeen

Oproep: bespreek boezemfibrilleren

Oproep: bespreek boezemfibrilleren
Geschreven door: Agnes Muskens

Als stichting hebben wij het doel om boezemfibrilleren meer aandacht te geven. Ben jij iemand dat zich verdiept in boezemfibrilleren? Heb jij een familielid met boezemfibrilleren of ben jijzelf iemand

Frans-van-koppen-over-boezemfibrilleren

Frans van Koppen: Geen patiënt met boezemfibrilleren, maar een volwaardig mens met een aandoening

Frans van Koppen: Geen patiënt met boezemfibrilleren, maar een volwaardig mens met een aandoening
Geschreven door: Myrthe

‘Ik herinner me het als de dag van gisteren: tijdens een vakantie in oktober 2014 kreeg ik voor het eerst een hartritmestoornis. Het was een drukke periode. Zo was er