Sporten met BF

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #14861
  Hans
  Bijdrager

  Goedemiddag,
  Mijn naam is Hans, ik ben 27 jaar en heb sinds kort last van boezemfibrilleren, ik heb dit permanent. Qua symptomen valt het gelukkig mee, geen hartkloppingen/duizeligheid etc. De precieze oorzaak moet nog worden vastgesteld, maar ik vermoed dat het te maken heeft met sport, ik sport namelijk veel (dagelijks). Over een aantal weken zal ik een elektrische cardioversie krijgen in de hoop het hart daarmee te herstellen.

  Ik zit met heel wat vragen, en ik hoop dat jullie met een aantal een beetje kunnen helpen.
  Ten eerste vroeg ik me af wat er volgt na mijn cardioversie. Ik zie op het internet soms dat mensen daarna nergens meer last van hebben maar ook dat mensen constant op moeten blijven letten op de volgende BF. Is er iets over te zeggen of de BF terugkomt na de cardioversie (ervanuit gaande dat de cardioversie succesvol is)?

  Daarnaast, zoals al gezegd ben ik een fanatieke sporter, en de cardioloog gaf aan dat ik hier rustig mee mag doorgaan, niet te veel. Echter, als ik een stukje rustig hardloop kan mijn hartslag toch al snel oplopen tot boven de 200. Is dit gevaarlijk? Is er een limiet in wat wel en niet verstandig is qua sport op dit moment?

  Groet,
  Hans

  #14909
  bert
  Bijdrager

  Ik ben een man van 75 jaar
  Heb sinds 6 jaar AF
  Gebruik behalve bloedverdunners 50 mg metoprolol per dag
  Mijn gewicht is 80 kgf
  Ik fiets een aantal keren per week ongeveer 35-40 km
  Verder wandelen 5-10 km afwisselend
  Hartslag is in rust tussen 60-100 slagen per minuut
  Tijdens het wandelen gaat de hartslag tot 120 sl/min
  Als ik fiets heb ik een hogere hartslag tot wel 200 sl/min, soms 30 minuten lang.
  Na fietsen direct herstel tot 60-100 sl/min, dit geldt ook voor het wandelen.
  Grens van de maximale hartslag is 220-minus leeftijd = 135 slagen/min, lees ik regel matig op internet voor mensen zonder AF
  Mijn cardioloog zegt: “Deze grens telt niet meer, dat was vroeger. Gewoon lekker fietsen en zo doorgaan”
  Ik ben na afloop niet moe en heb nergens last van.

  Toch vraag ik mij af of de hoge hartslag tijdens het fietsen wel goed voor mijn hart(spier) is.
  Ben hier niet rustig over, maakt me onzeker en belemmert me.

  Wie heeft hier ervaring mee?

  #15043
  Dominique
  Bijdrager

  Hi Hans,

  Goed om jouw bericht te lezen. Ik ben zelf 29 jaar, sport ook graag en heb helaas sinds 4 jaar last van boezemfibrilleren. Ik heb sinds mijn 26e meerdere keren last gehad en heb 2 keer een cardioversie gehad, nu houdt ik het redelijk onder controle dmv medicatie(verapamil en flecainide). Bij mij kwam het dus wel terug na een cardioversie helaas.
  Ik denk dat het erg verschilt per persoon waar de trigger voor het BF nou precies ligt (dat maakt het zo moeilijk), maar ik denk dat sporten over het algemeen juist erg goed kan zijn en dat je er dus niet per se mee hoeft te stoppen. Ik raak juist stress kwijt en houdt mijn lichaam sterk. Ik moest zelf wel over wat angsten heen om inderdaad te merken dat je hartslag flink omhoog gaat bij het sporten en of het er dan weer inschiet. Vooral bij zware gewichten voel ik dat het soms niet helemaal lekker loopt, vandaar dat ik die vermijd.
  Ik ben benieuwd of het na de cardioversie is weggebleven, ik hoop het voor je!

  #15045
  Hans
  Bijdrager

  Hi!

  Bedankt voor de reacties.

  Ik heb in februari dit jaar een cardioversie gehad, sindsdien gelukkig geen klachten meer (hopelijk blijft dat zo). Ik hou mijn hartslag nog wel in de gaten maar ook bij fanatiek sporten (15-20 uur per week) geen klachten.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.