Menstruatie

Dit onderwerp bevat 9 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Profielfoto van Tamara Tamara 9 maanden, 2 weken geleden.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #3409
  Profielfoto van Patricia
  Patricia
  Bijdrager

  Zijn er meer vrouwen die tijdens of voorafgaande aan de menstruatiecyclus beduidend meer last hebben van ritmestoornissen? Groet, Patricia

  #3417
  Profielfoto van Mary-Lou
  Mary-Lou
  Bijdrager

  Hallo Patricia,

  Ik ben in de overgang en heb sindsdien boezemfibrilleren. Hormoonwisselingen zijn erg onderschat is mijn mening, maar hebben wel degelijk veel invloed. Zo ook bij mij! Ik menstrueer nog wel hoewel zeer onregelmatig, maar ik merk wel degelijk dat ik dan meer last heb van de ritmestoornis. Mijn hart is al verschillende keren uitgebreid onderzocht (holterkastje, fietstest, echo’s..). en gelukkig ziet dat er allemaal goed uit, maar hoe komt het dan hè? Ergens ‘klopt’ er iets niet. Met medicijnen nu redelijk onder controle. En jij?
  Groet,
  Mary-Lou

  #3418
  Profielfoto van Patricia
  Patricia
  Bijdrager

  Hoi Mary-Lou,
  Volgens mij ook zeker duidelijk verband! Lijkt mij wel een mooie onderzoeksvraag; hebben vrouwen meer hinder van AF voorafgaande of tijdens menstruatie? Zelf slik ik naast mijn reguliere hartmedicatie ook de nodige supplementen zoals Q10, Omega 3 & 6, magnesium en sinds ik wetenschap heb van het onderzoek van Prof. Brundel ook L-Glutamine. Dat laatste koop ik bij Holland & Barrett in poedervorm. Iedere dag neem ik 5 mg L-Glutamine en daar voel ik me goed bij. Ook slik ik Taurine, dat zou ook een gunstig effect op de hartcel kunnen hebben. En die overgang… ik ben nu 45 en ik zie er wel een beetje tegenop, juist omdat ik al zo heftig reageer op de menstruatie. Slik jij daar iets natuurlijks voor, teunisbloemolie of iets dergelijks? Of van die speciale middeltjes voor vrouwen in de overgang? Van langdurige pilgebruik heb ik een leverhemangioom opgelopen dus hormonen mijd ik maar. Ben benieuwd naar jouw ervaring. Misschien is het preventief innemen van L-Glutamine wel een idee voor jou! Veel groetjes, Patricia

  #3420

  Hallo Dames

  Tijdens de menstruatie nemen o.a. de oestrogeen spiegels af. Deze link laat een overzicht zien van de spiegels gedurende 1 cyclus:
  oestrogeen spiegels vrouw

  Je zou dan denken, dat verhogen van de oestrogeen spiegels uitkomst zou bieden, maar er zijn juist enkele studies te vinden waarin men juist ziet dat vrouwen die behandeld zijn tijdens de overgang met hormoon preparaten (oestrogenen) gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van atriumfibrilleren. (Hormone replacement therapy and risk of atrial fibrillation.., Scientific Reports 2016 doi:10.1038/srep24132). Er is nog maar weinig bekend waarom vrouwen gevoeliger zijn voor atriumfibrilleren, en waarom ze soms minder goed reageren op de behandelingen. Kortom, het is tijd om dit beter te gaan onderzoeken. Gelukkig zien we de trend ook in de literatuur dat er meer aandacht komt voor studies in vrouwen met atriumfibrilleren, zoals je kunt zien aan dit review stuk, dat net is gepubliceerd in Nature Reviews Cardiologie 2016 Oct 27. doi: 10.1038/nrcardio.2016.171: Atrial fibrillation in women: treatment.

  #3681
  Profielfoto van Petra
  Petra
  Bijdrager

  Beste dames,

  Sinds afgelopen januari is bij mij boezemfibrilleren geconstateerd. Na het slikken van bloedverdunners kreeg ik begin februari de 1e cardioversie en eergisteren, krap 2.5 week later de 2e. Het is allemaal erg onwerkelijk en ik weet met name ten aanzien van de medicatie niet meer wat het beste voor me is.
  Ik ben 46 jaar inmiddels 6 jaar in de overgang en daar slik ik sinds een jaar femoston (oestrogeen) voor. En daar zit nu m’n dilemma, is het verstandig daar mee door te gaan? Ik had buiten de standaard overgangsklachten (pijnlijke gewrichten vingers, opvliegers, humeur, haaruitval) ook last van de slijmvliezen waardoor de huisarts aanvankelijk dacht dat de blaas was verzakt maar dit waren dan uiteindelijk de slijmvliezen die dunner werden.
  Ik leef gezond, rook niet en dronk wel rode wijn (met alle medicijnen durf ik dat niet meer), beweeg veel en zit aan de onderkant van de BMI-grens, geen diabetes en schildklierproblemen, kortom geen oorzakelijke redenen voor BF. Vlees eet ik al 20 jaar niet, sinds kort wel wekelijks een haring. En verder leid ik naar mijn idee een normaal leven, tenminste voor het constateren van BF.
  De cardioloog heeft nu voorgesteld om een ablatie te proberen, dan denk ik waar stopt dit, het voelt allemaal heel onwerkelijk.

  Ik hoop eigenlijk op een reactie van mw. Brundel met misschien een goede denkrichting ten aanzien van m’n medicijngebruik. Of misschien wel een goede tip van een medepatient.
  Vriendelijke groet,
  Petra Bosch-van Opzeeland

  • Deze reactie is gewijzigd 10 maanden, 3 weken geleden door Profielfoto van Petra Petra.
  #3683
  Profielfoto van Patricia
  Patricia
  Bijdrager

  Beste Petra,
  Als ik het goed begrijp heb jij los van het boezemfibrilleren dus geen ander onderliggend (aangeboren) hartprobleem?
  Ik ken de klappen van de zweep aangaande cardioversies en ook ablaties. Allerbelangrijkste is een open communicatie met de cardioloog, probeer daar alles te benoemen en te bespreken. Mocht je maar enigszins het idee hebben dat je niet gehoord wordt dan kun je altijd via de huisarts een verwijzing vragen voor een second opinion. Gewoon om de mening van een ander te horen.
  Mocht je nu geen andere problemen aan het hart hebben en verschillende medicatie switchen hebben gehad welke niet hebben geholpen en ablatie volgens de arts in jouw geval een goede therapeutische optie is, dan is het zeker de moeite waard om het te proberen.
  Het is niet helemaal een antwoord op jouw vraag maar toch, ik wens je veel sterkte toe!
  Groet,
  Patricia

  #3684
  Profielfoto van Petra
  Petra
  Bijdrager

  Beste Patricia,

  Bedankt voor je reactie.
  Inderdaad staat het bij mij los van andere hartafwijkingen. Waar ik eigenlijk het meest mee zit is het gebruik van oestrogeen en de eventuele verhoogde kans hiermee op boezemfibrilleren.

  En inderdaad binnenkort heb ik een afspraak met de cardioloog en bespreek ik het allemaal.

  Groeten Petra Bosch

  #3702
  Profielfoto van Tamara
  Tamara
  Bijdrager

  Hallo,

  Mijn partner Leo heeft permanent boezemfibrilleren en deze is naar onze mening ontstaan na een griep. Hij heeft verschillende cardioversies gehad en een ablatie. Helaas zonder resultaat. Gelukkig heeft hij een enorme drive en laat zich niet snel belemmeren door zijn stoornis. Wat bewonderenswaardig is. Voorafgaand aan het boezemfibrilleren heeft Leo prostaatkanker gehad en een radicale prostatectomie ondergaan.
  In 2014 onderging Leo de radicale prostatectomie en in 2015 werd permanent boezemfibrilleren geconstateerd. We vroegen ons steeds af of de verwijdering van de prostaat en daarmee de verandering van de hormoonspiegel van invloed was op het ontstaan van boezemfibrilleren.
  Interessant om te lezen dat vrouwen meer last van boezemfibrilleren hebben als ze ongesteld zijn en ook als ze in de overgang zijn.
  Ooit las ik dat vooral zwangere vrouwen werden getroffen door pulmonale hypertensie, dit is een chronische longziekte waarbij de druk in de bloedvaten in de longen te hoog is. Met name vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind, betrof het. Tijdens een zwangerschap is de hele hormoonspiegel veranderd. Opvallend vinden wij dat de hormonen een belangrijke rol lijken te spelen bij deze ziekten en dat ze de longen dan lijken te belasten. Het zou zomaar kunnen dat deze stoornissen ontstaan door veranderingen in de hormoonspiegel. Misschien moet er door de onderzoekers nog meer worden gekeken naar het verband tussen hormonen, hart en longen. Misschien zou er een maatschap moeten komen van longartsen, cardiologen en endocrinologen. Dat zou geweldig en spannend zijn.

  Groet Tamara

  #3704

  Beste Tamara, dank voor je bericht. Leo heeft heel wat meegemaakt ! Er is over het ontstaan van hartritmestoornissen heel weinig bekend, en er valt zeker nog veel te ontdekken. Wij denken ook dat hormonen een belangrijke bijdrage leveren, en er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Je tip wordt door ons meegenomen !

  #3711
  Profielfoto van Tamara
  Tamara
  Bijdrager

  Hallo Dr. Natasja De Groot,

  Bedankt voor uw reactie.

  Groet Tamara

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.