L-Glutamine bij boezemfibrilleren heeft effect op HSP in bloed en lijkt meer energie te geven

energie-door-l-glutamine

Bij boezemfibrilleren, oftewel AF, fibrilleren de boezems omdat ze heel snel moeten werken en daardoor uitgeput raken. Er is helaas nog geen genezende behandeling voor AF.

Uit onderzoek bleek, dat het geneesmiddel GGA ‘heat shock’ eiwitten (HSP) in de boezems verhoogt. Dit zorgt er voor dat er meer energie is om boezemfibrilleren to voorkomen. GGA is echter niet op de Nederlandse markt te verkrijgen.

Een oplettende AF patiënt las in een artikel dat L-glutamine, wat in elke drogist te koop is, ook HSP in hartspierweefsel kan verhogen. Op dit initiatief ontstond de eerste AFIP studie gebaseerd op co-creatie tussen patiënt en onderzoeker: de ‘Glutaminimize AF’ studie.

In 2018 zijn we dankzij een gulle donatie van de Stichting Coolsingel, gestart met deze studie. Het doel is om te onderzoeken of (1) de inname van L-glutamine een effect heeft op de hoeveelheid HSP in het bloed en (2) dat deze verandering in HSP gepaard gaat met meer energie in het lichaam. Wat zijn de resultaten?

L Glutamine studie en boezemfibrilleren resultaten

Waarom deze Glutaminimize boezemfibrilleren studie?

Uit recent onderzoek door de groep van Professor Bianca Brundel is gebleken dat geneesmiddelen die ‘helper eiwitten’ (de HSP’s) in hartspiercellen stimuleren, beschermend zijn tegen boezemfibrilleren. Een geneesmiddel dat HSP-aanmaak in hart kan stimuleren is L-glutamine.

Tot voor kort was het onbekend of L-glutamine ook een effect heeft op de HSP waardes in het bloed bij patiënten met AF. Ook was het onbekend of eventuele veranderingen in HSP in verband staan met een verbetering van de energiehuishouding. Hiervoor zijn in bloed samples zogenaamde metabolieten (energie-markers) geanalyseerd.

Opzet Glutaminimize studie

De 21 patiënten in deze kleinschalige studie, namen dagelijks een dosis van 20 gram L-glutamine (10 gram ’s ochtends en 10 gram ’s avonds), over een periode van 6 maanden. Tijdens drie controle momenten (bij start van de studie en na 3 en 6 maanden) werd er bloed afgenomen. Het bloed werd gebruikt om HSP waardes en energie0metabolieten te meten.

Wat is het effect van L-glutamine op HSP waardes in het bloed?

We zagen in bijna alle patiënten een sterke afname in HSP waardes gedurende de periode van L-glutamine inname. Dit zou kunnen betekenen dat L-glutamine de HSP waardes in de boezemcellen verhogen waardoor de boezemcel minder schade ondervindt door AF. Hierdoor sheidt de boezemcel minder HSP uit naar het bloed, alwaar de waardes laag blijven.

We zagen ook een grote variatie in start-waardes van HSP in het bloed: sommige AF patiënten hadden hoge waardes bij start van de studie, en anderen juist lage HSP waardes in het bloed. Patiënten met een hoge HSP startwaarde lieten een grotere afname in HSP zien tijdens L-glutamine gebruik dan patiënten met een lage HSP startwaarde.

L-glutamine lijkt meer energie te geven aan boezem

Naast het effect van L-glutamine in het bloed onderzochten wij ook het effect van L-glutamine op de energiehuishouding. Diverse metabolieten (energie-markers) die belangrijk zijn voor de aanmaak van koolhydraten (suikers voor energie), nucleotiden (voor aanmaak DNA), aminozuren (voor maken eiwitten) en vitamines zijn gemeten.

Interessant was dat deze metaboliet-waardes in patiënten met een hoge HSP bloed waarde bij aanvang van de studie normaliseerden naar het niveau van patiënten met een lage HSP waarde bij aanvang van de studie. Deze bevindingen suggereren dat L-glutamine inname een mogelijk gunstig effect heeft op energiestatus van AF patiënten: het verbetert de energiehuishouding, met name in patiënten met een hoge HSP waarde bij aanvang van L-glutamine inname.

Omdat het een kleinschalige studie betreft, kunnen we nog niet zeggen of L-glutamine ook AF kan verminderen. Daarom willen we een nieuwe studie gaan uitvoeren waarin we in een grotere groep patiënten gaan meten of L-glutamine ook het aantal en de duur van AF episodes én klachten van AF kan helpen verminderen.

Om deze studie uit te voeren zijn we nog op zoek naar een promovendus en hebben wij de hulp van Agnes hard nodig.

Wil je het wetenschappelijke rapport van de Glutaminimize AF studie lezen? Dat kan hier.

Ben jij onze nieuwe promovendus?

Om de L-Glutamine studie uit te voeren, zijn wij op zoek naar een promovendus. Solliciteer en deel je motivatiebrief en CV.

Help terugkeer van Agnes Muskens

Wij hebben verpleegkundige Agnes Muskens hard nodig voor de patiënt en om deze studie succesvol uit te voeren. Doneer vandaag nog.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *