Heat Shock Proteïnen beschermen tegen boezemfibrilleren in experimentele modellen

We weten al 15 jaar dat middelen die zogenaamde Heat Shock Proteïnen (HSP) verhogen in de boezem, het hart kunnen beschermen tegen boezemfibrilleren. Een patiënt met boezemfibrilleren vond in de wetenschappelijke literatuur een artikel waarin beschreven staat dat L-glutamine helpt deze beschermende HSPs te maken. Dit was de eerste stap naar succesvolle co-creatie. 

Door input van deze patiënt hebben we een klinische studie naar het effect van L-glutamine in patiënten met boezemfibrilleren kunnen uitvoeren. We vonden dat L-glutamine een duidelijk effect heeft op HSP waardes in het bloed en deze effecten gaan gepaard met meer energie in het lichaam. 

Dit is er tot nu toe bekend over L-Glutamine en boezemfibrilleren:

  • L-glutamine is een veel voorkomend aminozuur in lichaam en vormt een bouwsteen voor tal van andere aminozuren en eiwitten
  • L-glutamine helpt bij de opbouw van spieren en wordt daarom veel gebruikt door bodybuilders
  • L-glutamine is veilig in gezonde mensen, maar kan in mensen met nierproblemen door diabetes bijwerkingen geven
  • L-glutamine zorgt voor meer HSP in cellen
  • Dankzij gulle donateurs heeft AFIP een L-glutamine studie uitgevoerd.
  • L-glutamine inname heeft significant effect op de HSP waardes in het bloed en zorgt voor meer energie
  • AFIP is bezig met het opzetten van een nieuw studie om te testen of L-glutamine de episodes van boezemfibrilleren verminderen

L-glutamine heeft gunstig effect op HSP en energie in het lichaam

De onderzoekers van AFIP vonden in bijna alle patiënten een sterk effect op de HSP waardes in het bloed door L-glutamine inname. Daarnaast zijn ook de effecten van L-glutamine op de energiehuishouding van het lichaam bepaald.

Tijdens boezemfibrilleren zijn verschillende energie makers aangetast. Toediening van L-Glutamine zorgt voor normalisering van energie makers als:

  • Koolhydraten: nodig voor energie
  • Nucleotiden: nodig voor de aanmaak van DNA
  • Aminozuren: nodig voor de bouw van eiwitten
  • Vitamines: nodig voor groei en ontwikkeling

Deze bevindingen suggereren dat L-glutamine inname een mogelijk gunstig effect heeft op energiestatus van AF patiënten waardoor mogelijk de episodes van boezemfibrilleren zullen afnemen. Dit gaat AFIP binnenkort testen in de Glutaminimize AF studie.

Doneer jij ook? Dankzij donaties van patiënten en organisaties als Hart4Onderzoek en Stichting Coolsingel hebben we de eerste L-Glutamine studie opgezet.

Glutaminimize AF studie

Door al deze positieve effecten van L-glutamine op HSP en energie waardes in het lichaam gaat stichting AFIP een vervolgstudie opzetten.

Stichting AFIP gaat in de Glutaminimize AFIP studie testen of L-glutamine episodes van boezemfibrilleren kan helpen verminderen.

Patiënten krijgen een bandje om de pols die boezemfibrilleren kan meten. Eerst brengen we in kaart hoe vaak de patiënten een episode hebben met boezemfibrilleren. Daarna kan de patiënt beginnen met inname van de L-glutamine gedurende 6 maanden. Tijdens deze 6 maanden kunnen we continu het hartritme meten en bepalen of L-glutamine zorgt voor minder episodes van boezemfibrilleren.

Doneer aan de L-Glutamine studie

Doneer vandaag om de L-Glutamine studie naar de volgende fase te brengen.

Veel gestelde L-Glutamine vragen

Wij verwachten geen verschil in effect van L-Glutamine tussen verschillende merken.

Wij hanteren bij patiënten in de studie een dosis van 20 gram per dag (10 gram ‘s ochtends en 10 gram ‘s avonds). In het forum worden echter ook andere doseringen uitgeprobeerd en besproken.

Aangezien L-Glutamine een lichaamseigen eiwit is, verwachten wij dat de kans op bijwerkingen niet groot is. Toch hebben een aantal deelnemers in onze studie een paar bijwerkingen vermeld. Dit waren een verminderde eetlust en een ‘zwaar gevoel’ op de maag.

Een nuttige tip van een patiënt tegen een ‘zwaar gevoel op de maag’ is om de glutamine met iets anders dan water aan te mengen (bijv. jus d’orange) en tijdens maaltijden  in te nemen.

Dankzij jouw donaties

Trial

L-glutamine studie

L-Glutamine herstelt energie levels en biedt potentie om te beschermen tegen boezemfibrilleren.

Trial 

GGA studie

Dit middel helpt bij het herstellen van celschade en helpt beschermen tegen boezemfibrilleren in experimentele modellen.

Man in Lab

Opening

Genetisch AF poli

Meerdere patiënten geven aan dat boezemfibrilleren in de familie zit. Wij hebben geluisterd en zetten een genetisch AF poli op in Rotterdam.

Agnes Muskens verpleegkundige stichting AFIP

Team

Agnes Muskens

Door jullie donaties is AFIP een communicatie superster rijker. Agnes Muskens support iedereen op ons platform.

Onderzoek samen opgezet
met de AFIP community

Onderzoek naar familiair boezemfibrilleren

Onderzoek naar familiair boezemfibrilleren
Geschreven door: Myrthe

Wat is familiair boezemfibrilleren? In Nederland hebben meer dan 350.000 mensen de aandoening boezemfibrilleren en daar komen steeds meer patiënten bij. Voor alle patiënten met boezemfibrilleren, kan bij geschat 1

De rol van pesticiden in boezemfibrilleren

De rol van pesticiden in boezemfibrilleren
Geschreven door: Myrthe

Over het onderzoek naar pesticiden en boezemfibrilleren Prof. Brundel is initiatiefnemer van het project CIRCULAR, die recent een grote subsidie vanuit de Nationale WetenschapsAgenda van het NWO (de Nederlandse Organisatie

Pilot studie: muziek als medicijn tegen boezemfibrilleren?

Pilot studie: muziek als medicijn tegen boezemfibrilleren?
Geschreven door: Myrthe

RE:SET. werkt samen met stichting AFIP om kennis van geluid en boezemfibrilleren samen te brengen RE:SET. music production & experiences creëert muziek vanuit intuïtie. Voor podcasts, films, documentaires, wellbeing, meditaties

GGA als nieuw geneesmiddel tegen boezemfibrilleren

GGA als nieuw geneesmiddel tegen boezemfibrilleren
Geschreven door: andika@whello.id

GGA beschermt tegen boezemfibrilleren in experimentele modellen Prof. Bianca Brundel toonde in 2006 als eerste onderzoekster aan dat GGA goed beschermt tegen boezemfibrilleren in diverse experimentele modellen. Het werkingsmechanisme van