Twee VWO leerlingen gebruiken AI bij het opsporen van boezemfibrilleren en winnen KNAW onderwijsprijs 2020

Twee VWO leerlingen gebruiken AI bij het opsporen van boezemfibrilleren en winnen KNAW onderwijsprijs 2020
Geschreven door:Prof. Dr. Bianca Brundel ,

Twee leerlingen van het VWO, Roy Korthout en Liron Brundel, hebben een uniek stukje onderzoek uitgevoerd voor hun profielwerkstuk: “Het snel opsporen van boezemfibrilleren door middel van kunstmatige intelligentie.”

Dit werkstuk heeft op 9 juni 2020 de KNAW Onderwijsprijs 2020 ontvangen. Waar gaat het onderzoek over?

Vandaag de dag kun je via je smartphone en een klein apparaatje, zoals KardioMobile, bij jezelf een elektrisch cardiogram (ECG) maken. Superhandig voor het snel opsporen van hartritmestoornissen. Dit systeem is in korte tijd zeer populair geworden.

Echter het snel uitlezen van een ECG en met zeer grote nauwkeurigheid de diagnose boezemfibrilleren vaststellen, is nog een uitdaging. De leerlingen hebben een eigen automatisch systeem ontwikkelt om snel en nauwkeurig boezemfibrilleren op te sporen.

Snel opsporen van boezemfibrilleren is belangrijk

Boezemfibrilleren komt in verschillende vormen voor. Vaak begint boezemfibrilleren met korte episodes van deze hartritmestoornis. Na verloop van tijd duren deze episodes vaak langer om vervolgens continu aanwezig te zijn.

Nu is boezemfibrilleren in het begin nog goed te behandelen, maar naarmate de episodes langer duren slaat de behandeling niet goed aan (bekijk deze youtube AFIP video om te leren waarom dit zo is).

Snel opsporen van boezemfibrilleren is lang niet altijd makkelijk. Soms komen de aanvallen weinig voor en zijn daardoor ze moeilijk ‘te vangen’ door een arts. Een deel van de patiënten voelt niets bijzonders tijdens een aanval van boezemfibrilleren.

Deze mensen hebben asymptomatisch boezemfibrilleren en juist bij deze mensen is het moeilijk om een juiste diagnose te stellen. Om boezemfibrilleren zo vroeg mogelijk te behandelen is een snelle opsporing belangrijk.

KardiaMobile voor snelle detectie van boezemfibrilleren

Om boezemfibrilleren snel op te sporen in mensen met af ten toe een aanval of juist asymptomatische aanvallen, zijn verschillende producten ontwikkeld.

Een van deze producten is de KardiaMobile van AliveCor. KardiaMobile heeft als doel het opsporen van boezemfibrilleren in een vroeg stadia makkelijker te maken. Doordat steeds meer mensen deze apparatuur voor het maken van een ECG zelf in huis hebben, kunnen zij makkelijk een ECG maken het moment wanneer zij symptomen ervaren.

Het grootschalig inzetten van deze apparatuur heeft als gevolg dat er zeer veel ECG registraties verzameld worden in KardiaMobile. Om de diagnose boezemfibrilleren nauwkeurig te stellen is het van belang om de registraties automatisch uit te lezen. Hiervoor kan kunstmatige intelligentie ingezet worden, aldus de leerlingen.

Het AFIP team feliciteert de VWO leerlingen Roy Korthout en Liron Brundel met het behalen van de derde plaats binnen het profiel Natuur en Techniek van de KNAW onderwijsprijs 2020 en wensen hen zeer veel succes met hun vervolgstudie.

Meer informatie over boezemfibrilleren, kunstmatige intelligentie en verdere eigenschappen van ons neuraal netwerk kan je lezen in het profielwerkstuk ‘Een intelligente ECG analyse’, te vinden op de website van de KNAW.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

Onderzoek naar nieuw medicijn tegen atriumfibrilleren

Onderzoek naar nieuw medicijn tegen atriumfibrilleren
Geschreven door: Myrthe ,

Prof. Bianca Brundel ontwikkelt samen met cardiologe Dr. Natasja de Groot nieuwe geneesmiddelen tegen atriumfibrilleren (AF). Een geneesmiddel dat in de experimentele modelsystemen voor atriumfibrilleren goed werkt is GGA (merknaam

Waarom sommige hartkloppingen boezemfibrilleren veroorzaken

Waarom sommige hartkloppingen boezemfibrilleren veroorzaken
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel ,

De afgelopen decennia is onze gemiddelde leeftijd gestegen. Hierdoor is het aantal patiënten met hartproblemen, waaronder boezemfibrilleren ook gestegen. Deze hartritmestoornis wordt gekenmerkt door onder andere hartkloppingen, kortademigheid en duizeligheid.

afip-nature-communications-publicatie-bianca-brundel-natasja-de-groot

(ENGELS) Atrial fibrillation causes DNA damage and energy depletion in the heart

(ENGELS) Atrial fibrillation causes DNA damage and energy depletion in the heart
Geschreven door: Myrthe , ,

Atrial Fibrillation (AF) is the most common clinical tachyarrhythmia with a strong tendency to progress in time. AF progression is driven by derailment of protein homeostasis, which ultimately causes electrical

Geef een reactie