Hartritmestoornissen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking: van de operatie tot (jong)volwassen leeftijd

Hartritmestoornissen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking: van de operatie tot (jong)volwassen leeftijd
Geschreven door:Myrthe , ,

Het atrioventriculair septumdefect

In dit onderzoek hebben we gekeken naar de ontwikkeling van hartritmestoornissen in patiënten met een compleet atrioventriculair septumdefect (AVSD). Dit is een aangeboren hartafwijking waarbij er zowel tussen de boezems als tussen de kamers een gaatje zit, waardoor zuurstofarm en zuurstofrijk bloed mengt (zie figuur).

Ook wordt de rechterzijde van het hart meer belast dan in een normaal hart. Dit kan aanleiding geven tot het ontwikkelen van hartritmestoornissen, zeker naarmate deze patiënten ouder worden.

Patiënten met een compleet AVSD worden doorgaans op jonge leeftijd geopereerd. Door de grote verbeteringen in de chirurgische technieken en de zorg voor deze patiënten, is de levensverwachting sterk verbeterd. Naarmate deze patiënten ouder worden, gaan zij mogelijk meer risico lopen op het ontwikkelen van hartritmestoornissen.

Help ons mee en doneer!

Met jouw hulp kunnen wij belangrijke studies uitvoeren. Doneer vandaag nog.

Onderzoek naar het atrioventriculair septumdefect

In deze studie hebben we 74 patiënten bestudeerd die een chirurgische procedure voor compleet AVSD hebben ondergaan op een leeftijd van gemiddeld 6 maanden. Op het laatste follow-up moment in deze studie waren patiënten gemiddeld 24 jaar oud.

Resultaten:

  1. Een vertraging van het hartritme presenteerde zich gemiddeld 17 jaar na operatie in 23% van de patiënten. Hiervan hadden 2 patiënten (12%) uiteindelijk een pacemaker nodig.
  2. Storing in geleiding van de elektrische stroom van de boezems naar de hartkamers werd gezien in 38% van de patiënten, waarbij in de meesten de storing heel gering is (96%).
  3. Eén van deze patiënten ontwikkelde na een openhartoperatie een volledige onderbreking van de impuls geleiding van de boezem naar de kamer en kreeg een pacemaker.
  4. Een snelle, regulaire ritmestoornis werd in slechts 4% van de patiënten gezien, bij allen slechts beperkt tot de periode rondom de operatie. Atriumfibrilleren en hartritmestoornissen vanuit de hartkamers werden in geen van de patiënten gezien.

Conclusie

Ons onderzoek liet zien dat hartritmestoornissen relatief weinig voorkwamen bij jongvolwassen patiënten met een compleet AVSD. Bij patiënten met een compleet AVSD worden late hartritmestoornissen waarschijnlijk veroorzaakt door allerlei verschillende factoren waaronder:

  • Directe schade of littekenvorming na een operatie.
  • Abnormale anatomie en veroudering.
  • In sommige patiënten kunnen ritmestoornissen een progressief beloop hebben. Om dit verder te bestuderen is een onderzoek met langere follow-up duur noodzakelijk.

De onderzoeksresultaten van drs. Charlotte Houck zijn gepubliceerd in het tijdschrift Congenital Heart Disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30485659

Figuur: links zien we de anatomie van een gezond hart, rechts die van een hart met een compleet AVSD.

atrioventriculair septumdefect

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

Het ontrafelen van de oorzaak van boezemfibrilleren door de ogen van Prof. Bianca Brundel

Het ontrafelen van de oorzaak van boezemfibrilleren door de ogen van Prof. Bianca Brundel
Geschreven door: Myrthe , , ,

Prof. Bianca Brundel is sinds 1996 actief als onderzoeker op het gebied van boezemfibrilleren. Eerst als student in het UMC Groningen, daarna als post-doc in het lab van Prof. Stanley

Eliene Starreveld AFIP

Afwijkende elektrische signalen in de boezem: hebben ze invloed op slagingskans van een ablatieprocedure?

Afwijkende elektrische signalen in de boezem: hebben ze invloed op slagingskans van een ablatieprocedure?
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel ,

Veel patiënten met boezemfibrilleren ondergaan een ablatie om boezemfibrilleren te stoppen. Tijdens een ablatie ‘brandt’ of ‘koelt’ een elektrofysioloog hartspierweefsel zodat de chaotische elektrische signalen tijdens boezemfibrilleren niet meer optreden.

Boezemfibrilleren door de ogen van een Technisch Geneeskundige

Boezemfibrilleren door de ogen van een Technisch Geneeskundige
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel

Gezien de sterke toename van het gebruik van nieuwe technieken in de gezondheidszorg is er een grote behoefte aan mensen die een brug tussen ingenieurs en artsen vormen, de zogenaamde

Geef een reactie