Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen met atriumfibrilleren?

Atriumfibrilleren komt voor in vrouwen en mannen, maar er zijn verschillen. Allereerst komt atriumfibrilleren vaker voor in mannen ten opzichte van vrouwen. Echter,  atriumfibrilleren uit zich in vrouwen vaak anders dan bij mannen: vrouwen hebben meer symptomen die de kwaliteit van leven sterker negatief beïnvloeden. Waarom vrouwen meer symptomen van atriumfibrilleren hebben is niet duidelijk.

 

Onderzoek naar oorzaak verschillen tussen man vrouw verschillen tijdens atriumfibrilleren

Momenteel is het niet geheel duidelijk waardoor deze verschillen bestaan. Wel is bekend dat vrouwen meer risicofactoren hebben om atriumfibrilleren te ontwikkelen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker overgewicht, hypertensie (hoge bloeddruk) en hartklep aandoeningen. Maar is de elektrische geleiding in vrouwen anders dan in mannen? En is de mate van geleidingsstoornissen tussen mannen en vrouwen verschillend? Hier moet nog onderzoek naar gedaan worden om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Danny Veen onderzoekt elektrische verschillen in boezem vrouw en man

Mijn naam is Danny Veen, PhD onderzoeker binnen de onderzoeksgroep Translationele Electrofysiologie van professor de Groot aan het Erasmus MC. Momenteel onderzoeken wij onder andere of er verschillen in de elektrische geleiding tussen de twee geslachten bestaan tijdens het normale hartritme (sinus ritme) en tijdens atriumfibrilleren. We doen dit door middel van een lint waar elektrodes op bevestigd zijn, en verzamelen de elektrische informatie door het lint op het hart te plaatsen bij patiënten die een operatie aan het hart ondergaan.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *