Ablatie herstel

Ablatie herstel

Tijdens een ablatie wordt het hartweefsel beschadigd om elektrische signalen te verstoren en boezemfibrilleren te voorkomen. Het hart moet zich vervolgens een aantal maanden herstellen om de wondjes tot littekens te laten vormen. Op deze pagina lees je over het herstel en waarom boezemfibrilleren terug kan keren.

 De behandeling

Tijdens de behandeling wordt de patiënt verdoofd op de plaats waar het buisje het lichaam zal ingaan. Hierdoor kan de behandeling soms pijnlijk aanvoelen op bepaalde momenten. Normaal gesproken duurt de behandeling 1 tot 4 uur.

Daarnaast is er een kleine kans dat de AV-knoop beschadigd raakt tijdens de behandeling. In dit geval is een pacemaker nodig. Echter is deze kans klein (c.a. 0,5%).

Een ablatie is een intensieve behandeling en hierom blijft de patiënt vaak een dag in het ziekenhuis om te herstellen.

Help ons mee en doneer!

Huidige boezemfibrilleren behandelingen zijn niet altijd effectief. Met jouw hulp kunnen wij nieuwe geneesmiddelstudies uitvoeren om boezemfibrilleren tegen te gaan. Doneer vandaag nog.

Herstel

Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Rust hierom goed uit en doe dit frequent. Vermoeidheid komt bij veel patiënten voor. Het is belangrijk om zware inspanning en intensieve sporten te vermijden. Wil jij graag je lichaam soepel houden? Voer dan activiteiten uit van lichte inspanning, zoals:

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Yoga

Daarbij is het belangrijk om gezond te eten, goed te slapen en stress te vermijden. Ook wordt roken sterk afgeraden.

Vervolgcontroles

Na de ablatie worden vervolgafspraken ingepland. Dit is nodig om te controleren of het boezemfibrilleren weg is. In de eerste maanden na de ablatie komt het voor dat patiënten nog last hebben van hartritmestoornissen. Dit komt doordat het hart tijd nodig heeft om het littekenweefsel te vormen. Hierom raadt de arts aan in veel gevallen aan om medicijnen te blijven innemen.

Keert het boezemfibrilleren terug? Dan wordt het regelmatig aangeraden om een extra behandeling te ondergaan om het herstelde hartweefsel weer te beschadigen.

Boezemfibrilleren terug na ablatie?

De huidige behandelmethoden zijn helaas niet altijd effectief. Nog te vaak komt het voor dat boezemfibrilleren terugkeert. Leer nu over de alternatieve behandelmethoden die potentie bieden tot genezing van boezemfibrilleren.

boezemfibrilleren-behandelingen

Bekijk andere boezemfibrilleren gerelateerde pagina’s:

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren symptomen

Oorzaak boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren diagnose

Deel AFIP met je vrienden