Afwijkende elektrische signalen in de boezem: hebben ze invloed op slagingskans van een ablatieprocedure?

Afwijkende elektrische signalen in de boezem: hebben ze invloed op slagingskans van een ablatieprocedure?
Geschreven door:Prof. Dr. Bianca Brundel ,

Veel patiënten met boezemfibrilleren ondergaan een ablatie om boezemfibrilleren te stoppen. Tijdens een ablatie ‘brandt’ of ‘koelt’ een elektrofysioloog hartspierweefsel zodat de chaotische elektrische signalen tijdens boezemfibrilleren niet meer optreden.

Om te weten waar in het hart het hartspierweefsel behandeld moet worden, meet de elektrofysioloog de elektrische signalen aan de binnenkant van de hartspier. Elektrische signalen vormen dus de leidraad voor de elektrofysioloog om te bepalen waar in de boezem te ableren in de hoop boezemfibrilleren te stoppen.

Abnormale elektrische signalen ableren

Abnormale elektrische signalen zijn zogenaamde gefractioneerde elektrische signalen. Dit zijn signalen die meerdere pieken en dalen in het signaal laten zien. Deze signalen wijzen op een verstoring in de elektrische geleiding in de onderliggende hartspiercellen (zie figuur 1, rechts).

Gefractioneerde signalen komen vooral voor bij patiënten die al lang boezemfibrilleren hebben (persistent boezemfibrilleren) en gebieden met deze gefractioneerde signalen ableerd de elektrofysioloog.

Belang van signaal filteren op vorm van het gefractioneerde signaal

Tijdens een ablatieprocedure zal de elektrofysioloog standaard gebruik maken van signaal filteren. Dit houdt in dat het origineel gemeten signaal door middel van een filter vrijgemaakt wordt van ruis en eventuele verstoringen. Drs. Eliene Starreveld (Erasmus MC) heeft in haar onderzoek gekeken naar de invloed van dit filteren op de vorm van het signaal. Hierbij heeft ze dertig verschillende filters met elkaar vergeleken en gekeken naar de invloed hiervan op de vorm van boezemfibrillatie signalen.

Uit haar onderzoek blijkt dat filteren veel invloed heeft op de vorm van het signaal. Filteren beïnvloedde zowel de hoogte van het signaal (amplitude), de hoeveelheid pieken en dalen in het signaal (fractionatie) en de duur van het signaal (fractionatie-delay tijd). Deze effecten waren het sterkste te zien bij hoogdoorlaatfiltering en laagdoorlaatfiltering, terwijl een bandstopfilter van 50 Hz vrij weinig invloed had (zie figuur 2).

Deze resultaten laten zien dat het heel belangrijk is om te letten op technische aspecten tijdens een ablatieprocedure, aangezien ook het ‘draaien aan de filteringknopjes’ al een grote invloed kan hebben op de vorm van signalen. Met name wanneer men op zoek is naar afwijkende signalen om te ableren is het dus van belang om rekening te houden met de filterinstellingen, en deze zo minimaal mogelijk te gebruiken. Dit kan voorkomen dat verkeerde gebieden in de boezem worden geableerd.

Onderzoeksresultaten van Drs. Eliene Starreveld zijn gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Cardiovascular Translational Research: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32410210/

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

Pulsed Field Ablatie vs. Standaard ablatie voor boezemfibrilleren

Pulsed Field Ablatie vs. Standaard ablatie voor boezemfibrilleren
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel , ,

Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, die wordt gekenmerkt door onregelmatige en snelle hartslagen. Het kan leiden tot een verhoogd risico op beroertes, hartfalen en andere ernstige complicaties. Gelukkig zijn er

onderzoek door Drs. Kharbanda

Rol van elektropathologie in atriumfibrilleren

Rol van elektropathologie in atriumfibrilleren
Geschreven door: Myrthe ,

Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis die aan het uitgroeien is tot een wereldwijde epidemie. Het is een ziekte die zich divers kan presenteren; aanvalsgewijs, paroxysmaal atriumfibrilleren, of als een hardnekkige vorm

Hartritmestoornissen in kinderen met aangeboren hartafwijking: tijdelijk en onschuldig?

Hartritmestoornissen in kinderen met aangeboren hartafwijking: tijdelijk en onschuldig?
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel , ,

Hartritmestoornissen en aangeboren hartafwijkingen Een aangeboren hartafwijking komt voor bij ongeveer 9 op de 1000 pasgeborenen. Naarmate deze kinderen ouder worden, neemt de kans op hartritmestoornissen toe. Ook op jongere

2 thoughts on “Afwijkende elektrische signalen in de boezem: hebben ze invloed op slagingskans van een ablatieprocedure?

  1. Fijn van dit soort informatie te kunnen vernemen. Het geeft een beter inzicht in het hoe en waarom van de signalen en de wijze van meten. Jammer dat de apparatuur kuren vertoond. Aan de knopjes zitten betekend vrijwel zeker aan een potentiometer draaien, dit heeft dan tot gevolg dat het beeld schokkerig verspringt en mogelijk een onbetrouwbare weergave geeft van het signaal. De potentiometer is een regelbare weerstand met glijdend contact waar vervuiling hier een mogelijke rol kan spelen. Daar het uiterst belangrijk is een juiste weergave van het signaal te krijgen zou hier als alternatief kunnen dienen een weerstand instelling in stapjes, dus zonder conventionele potmeter.
    Zelf ben ik afib patiënt en uiterst geïnteresseerd in alles wat hier mee te maken heeft.
    Zie ook mijn mail aan Info@afiponline.org van 5-09-2020.
    Ik hoop wel dat deze mail op de juiste plaats terecht gekomen ( Prof. De Groot / Brundel)
    Door het ontbreken van een ontvangstbevestiging heb ik daar sterke twijfel over.
    Verlos mij indien mogelijk van deze onzekerheid.

    Vriendelijk groetend,
    Arie Zijderveld

Geef een reactie