AF met lange tussenpozen

  • Dit onderwerp bevat 3 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door Theo.
Weergave van 3 nieuwste reacties
  • Auteur
    Berichten
    • #4121
      Hendrik
      Deelnemer
      Up
      0
      Down
      ::

      Dag ,
      Ik heb nu al meer dan 10 jaar geleden voor het eerst last gekregen van AF. Ik ben nu 48 jaar oud. Met tussenpozen van soms een jaar, een half jaar en zelfs 2,5 jaar komt het sindsdien terug. Iedere keer weer naar ziekenhuis gegaan, en dan met infuus, stroomstoot of spontaan weer regelmatig ritme gekregen. Het overkomt me vaak ver van huis. Ik ben veel op reis door mijn werk en wil me er ook niet door laten tegenhouden. Als het gebeurt probeer ik mijn hoofd koel te houden ( vooral door ademhaling te controleren) en meld ik me aan bij het ziekenhuis: ik ken er al heel wat op deze manier en ze helpen me vrijwel altijd direct. Dat geeft me ook een gerust gevoel, hoewel
      Ik toch altijd ook paniekgevoelens heb als het weer een keer gebeurt. Het blijft angstig en ik voel het ook zo goed. Heel opmerkelijk is het patroon dat er in zit; het gebeurt bij mij na een korte flinke inspanning. Een sprintje trekken om de trein te halen was de laatste keer de oorzaak, maar bijvoorbeeld ook een keer een sprong in koud water, op vakantie. Beetje jammer van de vakantie, maar een aantal uren later was het met een infuus weer verholpen. Het overkomt me ook altijd ongeveer tussen 5 en 8 uur, dus zo voor of na het avondeten.
      Ik denk dat ik vooral eens ga proberen om af te slanken en meer te bewegen. Dat kan nooit kwaad. Ik vraag me echter af of het in mijn gebal ook zin heeft om bijvoorbeeld metoprolol te gebruiken. Na weer een keer AF in december vorig jaar, voorafgegaan door een periode met veel extrasystolen bij enige inspanning, ben ik metoprolol gaan gebruiken bij wijze van test. Ik vond het erg onaangenaam ( veel zweten, snel moe en suf). Ik ben nu van 50 naar 25 Mg gegaan, maar ik denk er hard aan om er helemaal mee te stoppen. Ik vind het geen fijn middel. Nu ik vorige week ( na een jaar dus) weer AF kreeg, zal de vraag wel weer komen of ik toch niet metoprolol moet blijven gebruiken, maar ik wil dat liever niet. Serieus werk maken van goede voeding en beweging spreekt me meer aan. En dan maar eens een keer last van AF. Of denk ik er te makkelijk over?

    • #4136
      Up
      0
      Down
      ::

      Ik zou het gezond leven zeker proberen. Al geef dit geen gerantie dat het weg gaat of blijf. Als ik zou weinig aanvallen zou hebben zou ik geen medicatie gebruiken. Ik heb zelf dagelijks runnentjes met AF maar vind medicatie vaak vervelender als de ritmestoornissen waar ik aan gewend ben. Slik ze daarom alleen als het ritme boven de 200 komt;)

      Echter ben ik geen arts dus kan alleen mijn ervaring vertellen mischien werkt even goed met de arts doornemen waar u tegen aan loopt?

      Heel veel succes!

    • #4427
      Prof. Dr. Natasja de Groot
      Sleutelbeheerder
      Up
      0
      Down
      ::

      Beste Hendrik,
      er zijn steeds meer aanwijzingen dat een gezonde leefstijl, voeding en gewicht invloed heeft op het voorkomen van atriumfibrilleren. Voor wat betreft de metoprolol, dat hoor ik heel vaak. Er zijn echter alternatieven, bv bisoprolol, waarbij mensen minder klachten hebben. Misschien iets om met je behandelend arts te bespreken?

    • #16775
      Theo
      Deelnemer
      Up
      0
      Down
      ::

      Hallo,

      Herkenbaar verhaal van Hendrik. In eerdere discussies heb ik mijn verhaal gedeeld. Ik heb al sinds kind last van boezemfibrilleren. Ik heb al jaren een gezond gewicht van 64-68 kg (man 1.88) en sport redelijk veel. Ook ik reis(de) redelijk veel (nu weinig ivm COVID) en ook mijn ervaring met buitenlandse ziekenhuizen en atrium fibrilleren is goed. Met sotalol (2 -3 X daags 80mg) zijn de aanvallen redelijk onder controle (eens per 2 a 3 jaar).

      Theo

Weergave van 3 nieuwste reacties
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.