Cardioversie

Het normale hartritme herstellen met cardioversie

Cardioversie kan helpen om de onregelmatige hartslag die optreed bij boezemfibrilleren weer normaal te krijgen. De hartslag wordt met medicijnen (chemische cardioversie) of via een stroomstoot (elektrische cardioversie) teruggebracht naar een normale, regelmatige hartslag.

Dit is er tot nu toe bekend over de cardioversie:

  • Tijdens een elektrische cardioversie krijg je een stroomprikkel
  • Bij chemische cardioversie krijg je medicijnen toegediend
  • Cardioversie helpt vaak maar tijdelijk tegen boezemfibrilleren

Elektrische cardioversie

Tijdens een elektrische cardioversie (ECV) wordt met een uitwendig toegediende stroomprikkel (schok) geprobeerd om het normale hartritme te herstellen. Door de stroomprikkel komen de hartspieren heel even tot rust, waardoor het hart weer in een normaal ritme verder kan gaan. Hoe gaat dat in zijn werk?

  • Je krijgt een roesje
  • Een stroomprikkel ‘reset’ je hart
  • Het hart klopt weer in een normaal ritme

Eén behandeling elektrische cardioversie kan genoeg zijn. Is de normale hartslag nog niet terug? Dan kan de behandeling nog 2 tot 3 keer herhaald worden.

Na de elektrische cardioversie behandeling

Na de behandeling kun je nog een paar dagen spierpijn hebben. Ook kan de huid waar de plakkers van de defibrillator zaten rood en branderig aanvoelen. Verder zijn misselijkheid en een voorbijgaande moeizame ademhaling veelvoorkomende bijwerkingen. 

Als je geen bloedverdunners gebruikt en het boezemfibrilleren bestaat al langer dan 48 uur, moet je voor minstens 3 weken bloedverdunners gebruiken. Die zorgen ervoor dat het risico op bloedstolsels beperkt blijft. Je arts bepaalt wanneer je kunt stoppen met de bloedverdunners.

Chemische cardioversie

Bij chemische cardioversie zorgen medicijnen (anti-aritmica) ervoor dat je hart weer met een normaal ritme gaat kloppen. Medicijn die hier vaak voor gebruikt worden zijn Tambocor, Cordarone en Ibutilide. De behandelend arts bepaalt welke het meest geschikt zijn. Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

  • Je blijft bij bewustzijn
  • Je krijgt medicijnen via een infuus of een bolus injectie toegediend
  • Het hart klopt weer in een normaal ritme

Het succes van de behandeling is helaas erg wisselend. Vaak komt het boezemfibrilleren weer terug. 

Na de chemische cardioversie behandeling

Na de chemische cardioversie kun je onder andere last hebben van misselijkheid en een voorbijgaande moeizame ademhaling.

Kan cardioversie in combinatie met een geïmplanteerde pacemaker of ICD?

Ook wanneer je een pacemaker of ICD draagt kan cardioversie uitgevoerd worden. Je arts leest het device voor en na de cardioversie uit en laat hem wanneer nodig doormeten door de technicus die ook bij de behandeling aanwezig is. Soms kiest een arts ervoor om het device tijdens de behandeling uit te zetten.

Hoe vaak mag je een cardioversie ondergaan?

Er zit geen limiet op de hoeveelheid cardioversies. Werkt een grote hoeveelheid behandelingen niet? Dan kan in overleg met je arts besloten worden het boezemfibrilleren te accepteren of om een andere behandeling te proberen.

Waarom werken niet alle behandelingen bij boezemfibrilleren?

Elektrische cardioversie is vaak maar een tijdelijke oplossing. Logisch, want boezemfibrilleren gaat in veel gevallen samen met structurele beschadigingen van het boezem weefsel. Die los je niet op met een schok of met anti-aritmica. Ook je levensstijl speelt een grote rol. Zo zijn diabetes, overgewicht en vernauwde bloedvaten risicofactoren. Aanpassingen in je levensstijl kunnen dan ook helpen.

Vul cardioversie enquête in

Hoe lang wacht jij tot het nemen van een elektro-cardioversie? Help Stichting AFIP begrijpen wanneer mensen overgaan tot een cardioversie en  wat meespeelt in deze keuze.

Deel dit artikel

Trial

L-glutamine studie

L-Glutamine herstelt energie levels en biedt potentie om te beschermen tegen boezemfibrilleren.

Trial 

GGA studie

Dit middel helpt bij het herstellen van celschade en helpt beschermen tegen boezemfibrilleren in experimentele modellen.

Man in Lab

Opening

Genetisch AF poli

Meerdere patiënten geven aan dat boezemfibrilleren in de familie zit. Wij hebben geluisterd en zetten een genetisch AF poli op in Rotterdam.

Agnes Muskens verpleegkundige stichting AFIP

Team

Agnes Muskens

Door jullie donaties is AFIP een communicatie superster rijker. Agnes Muskens support iedereen op ons platform.

Gerelateerde artikelen

Ilse-Mouws-Onderzoek-Atriumfibrilleren

Hoe ontstaat atriumfibrilleren en waarom stopt atriumfibrilleren niet meer vanzelf?

Hoe ontstaat atriumfibrilleren en waarom stopt atriumfibrilleren niet meer vanzelf?
Geschreven door: Prof. Dr. Bianca Brundel , , , , ,

Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis die steeds erger kan worden. In het begin duurt een episode atriumfibrilleren enkele seconden, maar met het verstrijken van de tijd duren deze episodes vaak steeds

enquete-invullen-elektro-cardioversie

Aanval boezemfibrilleren: hoe lang wacht jij tot elektro-cardioversie?

Aanval boezemfibrilleren: hoe lang wacht jij tot elektro-cardioversie?
Geschreven door: Myrthe ,

Wil je persoonlijk bijdragen aan een betere behandeling voor boezemfibrilleren? Dat kan door onze enquête in te vullen! Waarom deze enquête over elektro-cardioversie van boezemfibrilleren? Een episode van boezemfibrilleren moet

Meer info over boezemfibrilleren

zorg-uitleg-patient

Boezemfibrilleren behandelingen

Boezemfibrilleren behandelingen
Geschreven door: Prof. Dr. Natasja de Groot , , , ,

Hoe kun je boezemfibrilleren behandelen? Heb je last van boezemfibrilleren? Dan is behandelen belangrijk, ook als je weinig symptomen ervaart. Hoewel de hartritmestoornis niet direct levensbedreigend is, kunnen de gevolgen

Of zoek op een ander onderwerp