REVIVE onderzoek

REVIVE-onderzoek

Established Investigator grant van de Nederlandse Hartstichting: 2014-2019 (€550.000)

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is een hardnekkige hartritmestoornis, die resulteert in een sterke toename van het aantal contracties per tijdseenheid in de boezemcel (cardiomyocyte). De ritmestoornis gaat gepaard met een duidelijk verhoogde kans op het ontwikkelen van andere (hart)ziekten. Verder is boezemfibrilleren een progressieve aandoening, waardoor veel patiënten die af en toe periodes met boezemfibrilleren hebben (paroxysmaal boezemfibrilleren) later chronisch boezemfibrilleren zullen krijgen. Ook is de kans op een succesvolle cardioversie in patiënten met chronisch boezemfibrilleren kleiner dan in paroxysmaal boezemfibrilleren, dit komt door het in gebreke blijven van de contractiele functie in de boezem na cardioversie van deze patiënten. De onderliggende oorzaak hiervan is de structurele verandering (remodellering) die de cardiomyocyte heeft ondergaan, welke onomkeerbaar is.

Onderzoeksvoorstel om boezemhartcellen te herstellen

De onderzoeksgroep van Bianca Brundel heeft de 4 belangrijkste factoren verantwoordelijk voor structurele remodellering geïdentificeerd. Door deze factoren te manipuleren gaan we kijken of ze het herstelproces van structurele remodellering kunnen aandrijven in het cardiomyocyten en Drosophila model voor boezemfibrilleren. Pilot experimenten laten zien dat de cardiomyocyten structurele remodellering vertonen nadat boezemfibrilleren heeft plaatsgevonden. Ook hebben we gevonden dat remming van HDAC6 een goed herstel van contractiele functie geeft na boezemfibrilleren. Het effect van de belangrijkste factoren (targets) op structureel herstel zullen we bepalen door specifieke remmers maar ook stimulatoren toe te voegen en/of door het uit-knocken/tot overexpressie brengen van het desbetreffende gen na boezemfibrilleren. ‘Proof of concept’ voor een belangrijk target krijgen we door honden met boezemfibrilleren te behandelen met een geneesmiddel tegen dit target. Verder worden de belangrijkste factoren ook in hartoren van patiënten met paroxysmaal, chronisch en postoperatief boezemfibrilleren gemeten.

Doel van REVIVE onderzoek

De bevindingen worden gecorreleerd met de mate van structurele remodellering en het optreden van postoperatief bezoemfibrilleren. Ook zullen we hartoren van patiënten gebruiken die voor hartoperatie zijn behandeld met een geneesmiddel (GGA) die HSP expressie verhoogde. In deze patiënten kijken wij of inductie van HSP, vóór hartoperatie, een gunstig effect heeft op het herstel van structurele remodellering en het voorkomen van postoperatief boezemfibrilleren. Samen met Nyken BV (biofarmaceutisch bedrijf)  zullen we in modelsystemen nieuwe potente HSP inducerende stoffen testen of ze het structurele en contractiele herstelproces gunstig beïnvloeden. Samenwerking met Nyken BV biedt een uitstekende infrastructuur voor ‘target’ tot geneesmiddel ontwikkeling. Kortom, deze aanvraag is gericht op het onderzoeken van de belangrijkste factoren voor het aandrijven van het herstelproces van structurele remodellering nadat boezemfibrilleren heeft plaatsgevonden.

Waarom REVIVE onderzoek?

Deze kennis is essentieel voor het identificeren van nieuwe ‘targets’ voor geneesmiddel ontwikkeling. De bevindingen zullen resulteren in het behoud van boezemfunctie na cardioversie: een klinisch zeer relevante toepassing. Daarnaast kan de opgedane kennis ook gebruikt worden voor andere hartaandoeningen die ook gepaard gaan met ernstige structurele remodellering.

Deel AFIP met je vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *