Myrthe Kuipers over haar onderzoek naar bereidheid om gezondheidsdata te delen via smartwatches

Myrthe Kuipers over haar onderzoek naar bereidheid om gezondheidsdata te delen via smartwatches
Geschreven door:Myrthe ,

Myrthe Kuipers, lid van het AFIP team, is onlangs afgestudeerd voor haar Master in Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam. Myrthe studeerde af met een onderzoek naar de bereidheid van hartpatiënten en niet hartpatiënten om persoonlijke data te delen via smartwatches met zorgpartijen.

Voor haar onderzoek bestudeerde Myrthe eerst wetenschappelijke studies omtrent dit onderwerp. Verder voerde zij gesprekken met diverse zorgexperts op het gebied van hartziekten. Het werd al snel duidelijk dat onderzoekers steeds vaker willen samenwerken met patiënten en niet-patiënten om een beter inzicht te krijgen in wie (hart)ziektes ontwikkelen met als doel deze mensen eerder te herkennen en behandelen. Gezien de toename in technische mogelijkheden kunnen mensen via smartwatches data delen met zorgexperts.

Nu is het de vraag of zowel patiënten als niet-patiënten in dezelfde mate openstaan om data te delen. Myrthe heeft in haar onderzoek bekeken of er verschil zit in de bereidheid om data te delen tussen mensen met en zonder hartklachten en tussen instanties (bijvoorbeeld delen met een ziekenhuis of een zorgverzekeraar). In totaal hebben 253 mensen meegewerkt aan dit onderzoek door een enquête in te vullen. Van deze respondenten heeft de helft hartklachten en andere helft niet.

Uitkomsten van het smartwatch onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met hartklachten sneller geneigd zijn om data te delen. Echter, het vertrouwen in het merk van de smartwatch heeft hier een belangrijk effect op. Respondenten zijn minder snel geneigd om data te delen met een onbekend smartwatch merk dan met een bekend merk. In het onderzoek werden Apple en Zeblaze gebruikt als voorbeeldmerken.

Daarnaast speelt de reputatie van de data ontvanger een rol. Uit de analyses is gebleken dat respondenten sneller data willen delen met bijvoorbeeld een ziekenhuis dan met een zorgverzekeraar. In het onderzoek werden ErasmusmMC en Menzis gebruikt als voorbeelden.

Verder viel op dat de twijfels over gegevensbescherming van minder invloed zijn indien de ontvanger een goede reputatie heeft. Iemand is bereidt om desondanks data-privacy twijfels, data te delen met een partij met een goede reputatie.

Implicaties voor zorgexperts

Eén van de belangrijkste implicaties voor zorgexperts is om de voordelen van het delen van data goed kenbaar te maken. Het geven van tastbare voordelen is daarnaast ook belangrijk. Vooral wanneer er sprake is van data delen via merken met een minder goede reputatie of die niet bekend zijn bij de gebruiker. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van kortingen op gerelateerde producten.

Niet alleen het kenbaar maken van de voordelen is belangrijk. Verder is duidelijkheid, tegenover de respondent, hoe de zorgexpert omgaat met de persoonsgegevens nodig om het vertrouwen in het delen van data te vergroten. Ook kan samenwerking tussen diverse zorgexperts helpen om meer vertrouwen te wekken. Een minder bekende organisatie, of een organisatie met een relatief slecht imago, kan gaan samenwerken met een erkende organisatie om zo vertrouwen op te bouwen.

Tenslotte dienen zorgexperts bekende smartwatches aan te houden om data te verzamelen. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat respondenten sneller geneigd zijn om data te delen met een bekende smartwatch, ongeacht welke partij de data ontvangt.

Vragen wat betreft de limitaties van dit onderzoek kunnen verzonden worden naar myrthe@afiponline.org.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Gerelateerde artikelen

Stan van Wijk

Onderzoeker Stan van Wijk over het belang van het juiste hartritme

Onderzoeker Stan van Wijk over het belang van het juiste hartritme
Geschreven door: Myrthe

Sinds 1 november is Stan van Wijk begonnen als promovendus binnen het AFIP team. Stan werkt in de onderzoeksgroep van Prof. Bianca Brundel en hij zal zich bezig houden met erfelijk boezemfibrilleren. Dit is een belangrijk onderwerp, want erfelijk boezemfibrilleren komt regelmatig voor. Toch is hier nog niet veel onderzoek naar gedaan.

Dekker beurs van de Hartstichting voor Dr. Marit Wiersma

Dekker beurs van de Hartstichting voor Dr. Marit Wiersma
Geschreven door: Myrthe , , ,

Het AFIP team feliciteert Dr. Marit Wiersma, onderzoekster in het team van Prof. Bianca Brundel, afdeling Fysiologie, Amsterdam UMC, VUmc, met het verkrijgen van een Dr. Dekker beurs via de

VACATURE: AFIP zoekt Promovendus Medische Biologie ErasmusMC/VUmc

VACATURE: AFIP zoekt Promovendus Medische Biologie ErasmusMC/VUmc
Geschreven door: Myrthe

Als promovendus onderzoekt u de rol van verstoorde elektrische en biologische signalen die belangrijk zijn in het ontstaan van atriumfibrilleren. Daarnaast gaat u nieuwe therapieën gericht op deze signalen testen

Geef een reactie